Duminica a 32-a după Rusalii la Catedrala Veche din Arad

0
372

În Duminica a 32-a după Rusalii, 21 ianuarie 2018, Prea­sfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârșit Sfânta Li­turghie în Catedrala Veche din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: Părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pă­rintele Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Părintele Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, Părintele Teodor Pavel, Părintele Eugen Crişan, Arhid. Mircea Proteasa, Arhid. Gheorghe Lehaci și Arhid. Iov Orădan.
La momentul rânduit, Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia zilei (Lc. 19, 1-10) care ne prezintă pe Zaheu vameșul, ca model vrednic de urmat în recunoașterea și asumarea păcătoșeniei, pentru dobândirea mântuirii. Este necesar ca noi să conștientizăm că suntem păcătoși și să recunoaș­tem și să mărturisim păcatele făcute în scopul îndreptării și a înălțării spirituale. Pocăința este îndreptare în mod conștient și voluntar. Fiind astăzi și pome­nirea Sfântului Maxim Mărturisitorul, unul dintre cei mai înțelepți și echilibrați Sfinți Părinți ai Bi­sericii, Preasfinția Sa a prezentat credincioșilor prezenți parte din viața și opera destul de cuprinzătoare și plină de tâlcuiri surprin­zătoare, de o adâncime rar întâlnită, a acestui mare teolog.
În cadrul sfintei slujbe mul­țime de credincioși, tineri și vârstnici, s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul, înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit slujba de pomenire pentru Episcopul Aradului Ioan Ignatie Papp, numit ,,episcopul Unirii celei Mari” la împlinirea în această zi a 93 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al Catedralei Vechi, condus de conferențiar universitar dr. Mircea Buta.
Protos. Iustin Popovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.