O practică încetățenită în numeroase domenii este aceea de a lăsa ceea ce e mai bun la urmă; fie că vorbim de o delicatesă culinară, de formația cea mai importantă dintr-un festival sau de punctul culminant al unei emisiuni tv. Nu știm dacă UTA s-a inspirat din această practică (probabil că nu deoarece suntem siguri că Gyuszi Balint ar fi preferat să aibă toți noii jucători încă din prima zi de antrenament) dar i-a ieșit cumva să anunțe cel mai important transfer, cu doar câteva zile înainte de debutul noului sezon.

Pentru cei care cunosc cât de cât Liga 1 a ultimelor sezoane, numele Dumitru Cardoso nu are nevoie de prea multe prezentări. Un fotbalist cu sânge românesc, născut în Suedia dar crescut la școala fotbalului italian, cu zeci de meciuri în Serie B sau în Championship (liga a doua britanică), având în cv meciuri pentru echipele de seniori ale celor de la Napoli sau Nottingham Forrest, nu poate fi decât un punct de interes într-un campionat atât de văduvit de valori autentice. Însă dincolo de cv, cota de popularitate a lui Cardoso a fost întreținută de prestațiile foarte consistente pe care le-a avut în cele două sezoane petrecute la Gaz Metan Mediaș, unde s-a remarcat ca un jucător tehnic, inventiv, eficient și foarte constant.

În toamna lui 2020, Cardoso dădea recital pe Arena Francisc Neuman, marcând două goluri și purtându-și echipa spre victorie. Puțini erau fanii Bătrânei Doamne care ar fi îndrăznit să creadă că un jucător vânat de echipele importante ale campionatului și chiar de naționala României, va ajunge în tricoul UTA-ei. Însă astăzi s-a întâmplat și acest lucru iar noua achiziție explică și de ce: „Am avut mai multe oferte, din străinătate, unele dintre ele mult mai bune din punct de vedere financiar. Însă când un club atât de mare, cu tradiția pe care o are UTA, te vrea, asta cântărește mult. Am vorbit și cu Bogdan Apostu, și cu domnul antrenor și am decis să vin aici. Când am jucat pe acest stadion și am marcat se juca fără spectatori. Acum, cu acest public fantastic în spate, UTA este altă echipă. Am venit aici pentru că știu că e un club ambițios, cu un antrenor ambițios și trebuie să ajungem în play-off.“

Dumitru Cardoso vine la UTA liber de contract după ce și-a încheiat înțelegerea cu echipa sud-coreană Suwon Samsung Bluewings unde a activat pe tot parcursul anului 2021, jucând în 19 partide și marcând un singur gol. De altfel jucătorul recunoaște că n-a fost cel mai bun an al lui. „A fost o experiență interesantă pentru mine ca om dar mă bucur că s-a încheiat deoarece nu m-am simțit fotbalist. Am jucat dar n-am avut realizări. Acolo e o cultură foarte închisă pentru străini, aproape niciunul dintre colegii mei nu vorbea engleza, nu aveam cui să cer o părere un sfat, cu cine să vorbesc despre fotbal. Când nu te simți bine, nu poți da randament. În schimb în România pot spune că m-am simțit cel mai bine dintre toate locurile unde am jucat. Faptul că după un an atât de greu, un club important ca UTA m-a dorit atât de mult, m-a făcut să mă simt din nou fotbalist.“ a afirmat Cardoso.

De departe cel mai încântat de transfer este antrenorul Laszlo Balint. Acesta și l-a dorit foarte mult pe jucător iar acum îl are la dispoziție: „Vreau să mulțumesc conducerii clubului pentru efortul financiar pe care l-a făcut pentru aducerea lui Cardoso. N-a fost ușor, Dumi vine de la un nivel salarial mult peste nivelul Ligii 1 dar ambele părți s-au întâlnit undeva la mijloc și am reușit să îl aducem. Sunt convins că în momentul în care va fi 100% pregătit fizic ne va aduce eficiența de care avem nevoie“.

Ultimul meci jucat de Cardoso la fosta sa echipă a fost pe 18 septembrie, sezonul încheindu-se o lună mai târziu. De atunci jucătorul s-a pregătit cu un preparator fizic personal dar a recunoscut și el că adevărata pregătire pentru un fotbalist e cea cu echipa.  Este greu de spus dacă jucătorul va putea fi măcar pe bancă la meciul cu Gaz Metan Mediaș dar staff-ul tehnic al UTA-ei este optimist că-l va putea aduce repede la nivelul restului echipei. În plus, așa cum sublinia antrenorul Laszlo Balint, nu va avea probleme de adaptare din moment ce cunoaște foarte bine fotbalul românesc. Cât despre post, poziția de bază a jucătorului este cea de aripă stângă dar poate evolua oriunde în frontul de atac al echipei.

Nicolao Dumitru Cardoso are 30 de ani, împliniți de 12 octombrie. S-a născut în Suedia, la Nacka, din tată român și mamă braziliancă. S-a mutat cu familia în Italia, unde a început fotbalul la Empoli, de unde a fost cumpărat la Napoli. A mai evoluat în „Cizmă“ la mai multe echipe, printre care Cittadella și Reggina. A urmat apoi un periplu în Anglia (Nottingam Forrest) și Spania (Gimnastic și Alcoron). De aici a fost adus în România de Gaz Metan Mediaș. Are 9 meciuri jucate în Serie A în tricoul lui Napoli, 115 meciuri și 15 goluri în Serie B, 10 partide și un gol în Championship în tricoul celor de la Forrest. În România a îmbrăcat de 41 de ori tricoul celor de la Gaz Metan Mediaș, pentru care a marcat 12 goluri.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției