enachiucDumitru Enăchiuc, secretar general-adjunct al PD-L Arad, critică faptul că actuala guvernare nu face nimic pentru tineri, chiar dacă la nivelul Executivului există un Minister al Tineretului. „Cea mai gravă problemă a tinerilor este găsirea unui loc de muncă. Guvernul României nu a promovat nici o măsură concretă de creare de locuri de muncă pentru tineri, ci doar promisiuni”, a afirmat Dumitru Enăchiuc.
Acest fenomen se întâlneşte la nivelul întregii Uniuni Europene. De aceea, UE a promovat un program, intitulat „Garanţia pentru tineri”, prin care s-a creat un fond special pentru asigurarea de noi locuri de muncă pentru această categorie de vârstă. „Pentru participarea la Programul «Garanţia pentru Tineri», România trebuia să pregătească un Plan naţional de implementare a respectivului program până în decembrie 2013. Pentru că acest plan naţional nu s-a realizat, România riscă să piardă 400 de mili­oane de euro”, a completat Du­mitru Enăchiuc. În ţara noastră, tendinţa de creştere galopantă a ratei şomajului în rândul tinerilor se menţine.
Conform datelor furnizate de INS, rata medie a şomajului tinerilor până în 25 ani din ţara noastră era de 24,3% în septembrie 2013, comparativ cu 23,2% în iunie 2013 şi 22,4% în septembrie 2012.
(G.C.)

Recomandările redacției