Ziua de 15 mai este așteptată de toată populația României pentru că, începând cu acea dată, se instalează și o anumită stare de relaxare. Important este ca toată această stare de relaxare să nu fie înțeleasă greșit de către români și să continue să respecte măsurile de prevenire a bolii. Una dintre cele mai bune vești cu care a venit într-o conferință de presă Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este aceea care se referă la completarea declarațiilor pe proprie răspundere. Încă de la începutul pandemiei, declarația pe propria răspundere a fost un subiect controversat, atât din cauza modului în care trebuia să fie completată, cât și din lipsa foilor pe care mulți nu le aveau sau nu se descurcau să facă rost de ele. 

Așadar, într-o declarație dată ieri pentru Digi24 este dezbătut subiectul declarațiilor și lumea poate să răsufle ușurată pentru că nu vom mai depinde la fel de mult de acestea. Mai exact, Nelu Tătaru a declarat faptul că declarația va putea fi făcută verbal: „declarația de ieșire din localitate deocamdată ne-am gândit să fie verbală. Putem dovedi cu ceva, cu un act de proprietate sau ceva”. Întrebat dacă este suficientă această declarație verbală și ce se întâmplă dacă cineva, de exemplu, minte, Nelu Tătaru a spus că „trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat. Putem da o adresă unde mergem și atunci se poate verifica”. Așadar, din toate acestea putem înțelege destul de ușor că, în ciuda lipsei declarației, odată ieșiți din localitate, alături de declarația verbala va trebui să avem un document care să ateste cumva motivul invocat. 

Veștile bune au continuat în momentul în care acesta a spus că evenimentele restrânse în familie vor putea avea loc și noi vom avea dreptul de a fi prezenți acolo, desigur, tot cu o dovadă, momentan nefiind impus un anumit document, dar în momentul în care declarăm motivul ieșirii din localitate, acesta trebuie să fie cât de credibil se poate și să spunem exact adresa la care putem fi găsiți dacă e nevoie: „pentru evenimente restrânse în familie sau pentru efectuarea de munci agricole în afara localității se va putea ieși din localitate, însă cel care o face trebuie să dovedească unde se duce, prin furnizarea adresei respective, prin prezentarea unui act de proprietate”. Această măsură în starea de relaxare va intra în vigoare din prima zi, mai exact de vineri, 15 mai, ulterior fiind luate și altele. Ideea măsurilor de relaxare este aceea de a intra ușor în normalitate, lucru care nu se poate face spontan, ci pe parcursul mai multor săptămâni.

Așadar, la 14 zile de la începerea stării de relaxare vor putea fi luate în considerate și alte măsuri care să ajute populația României să revină la normalitate, dar doar cu condiția ca starea de relaxare să nu crească numărul persoanelor infectate, ci să mențină numărul acestora la o anumită limită sau, chiar mai bine, să fie înregistrate tot mai puține cazuri. 

De asemenea, Nelu Tătaru a făcut o declarație scurtă prin care explica în ce condiții ar putea românii să se gândească la concedii departe de casă, acestea fiind momentan imposibile, lucru valabil cel puțin până la 1 iunie: „Vom avea o relaxare pe care o vom evalua la 14 zile. Dacă în aceste două săptămâni vom avea o evoluție conformă cu așteptările noastre și n-avem recrudescența unor focare sau o reluare a unei transmiteri comunitare extinse, atunci ne așteptăm ca în următoarea perioadă să putem relaxa și alte măsuri”.

Recomandările redacției