Canalul Morilor a ajuns la 183 de ani de existență, iar autoritățile s-au gândit acum, că acest obiectiv unicat ar putea fi repus în valoare. Chiar marți, la Ineu a avut loc un eveniment de marcare a celor 183 de ani, sub organizarea administrației locale a orașului și a Consiliului Județean.

În prezent, lumea nu are informații despre această lucrare hidrotehnică.

„Vrem să repunem în valoare acest obiectiv. Cred că va fi de mare ajutor  în agricultură, dar poate fi și o bună oportunitate pentru dezvoltarea agroturismului local și a serviciilor conexe pe care le-ar putea genera“, a punctat Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județen Arad.

Proiectul a fost realizat de inginerul Beszédes József, care a fost și coordonatorul lucrărilor finalizate în 1840 și începute  în 1836. Atunci au fost puse în funcțiune primele trei mori, la Buteni, Bârsa și Aldești. Patru ani mai târziu, de la izvor și până la vărsarea în Crișul Alb, existau deja 13 mori care măcinau și au fost amenajate și 15 lacuri cu pește.

Canalul s-a păstrat până astăzi, un model de construcție hidrotehnică, prin modul de proiectare și construcția lui pe curba de nivel, care face ca apa să curgă gravitațional. Canalul Morilor colecta ape pluviale și pe cele curgătoare din nord-vestul depresiunii Zărandului, dintr-un bazin hidrografic cu o suprafață de 122 kilometri pătrați și a fost proiectat să transporte 2,5 metri cubi de apă pe secundă, pe o lungime de  79,3 kilometri.  După Revoluție, această utilitate a fost lăsată cam la voia întâmplării. Este drept că și realitățile economice s-au schimbat. Însă, de mai mulți ani încoace, se încearcă repunerea acestuia în valoare. „În anul 2006 am întemeiat Asociația Canalul Morilor. După multe demersuri am reușit să facem ca treburile să se miște. S-a finalizat decolmatarea canalului de la Buteni și până la Bocsig.  Este un bun început și sperăm că lucrurile nu se vor opri aici“, a explicat prof. Aurel Dragoș, care a făcut cercetare amănunțită asupra Canalului Morilor.

Recomandările redacției