Omul de la țară a fost întotdeauna implicat, de-a lungul vremii, în tot ceea ce se întâmplă în viața politică a țării. A fost primul care a mers la vot și tot primul care a ieșit la răscoală. Din păcate, la acestă oră, omul care lucrează pământul este tot mai dezamăgit de scena politică. Mulți locuitori de la sate spun că  n-ar mai vota pe nimeni  dacă  ar fi azi zi de scrutin. Sunt dezamăgiți de criza politică care se pare că nu mai are  sfârșit.

Românii din mediul rural regretă faptul că ani de zile au votat, pentru că niciunul dintre cei care au ajuns ,,la ciolan” nu s-a îngrijit de ei.

De la Revoluție încoace, spun oamenii, politicienii  se tot ceartă, se bălăcăresc față de toată lumea, iar în viața privată toți sunt prieteni între ei. Românul nostru s-a obișnuit  să fie prostit , dar nu pentru mult timp.

De la Moromete încoace, țăranul român a fost când  liberal, când țărănist, când comunist. Acum nu mai vrea să fie nimic și se declară scârbit de politică și de politicieni, deopotrivă.

,,Stăm și ne uităm la televizor cum se ceartă ei. Am votat ca proștii și ei se duc și se ceartă-n Parlament! Eu n-am văzut Parlament mai nenorocit ca ăsta, de când e. Pe cuvânt! N-am văzut! Nici nu știu cu cine să mai votez! Nu știu! Înainte votam cu PSD, dar când am văzut că și ăștia că s-au dat la fund”, spunea zilele trecute un bărbat, la o emisiune Tv. Mesjul omului simplu de la țară m-a impresionat.

Mulți dintre cei care locuiesc la sate, trăiesc dintr-o pensie de mizerie, majoritatea sunt bătrâni și bolnavi. Curentul se scumpește, lemnele se scumpesc, alimentele de bază se scumpesc, iar dacă mai au nenorocul să depindă de medicamente, e jale. În general omul de la țară e răbdător. S-a învățat de sute de ani să ducă greul și să muncească pământul, cu toate că în ziua de azi nici măcar din munca asta nu mai are un folos. Unde să vândă tăranul laptele sau grâul, sau alte produse, că s-a distrus tot.  Tăranul nostru rabdă în continuare. Rabdă dar nu mai are încredere în lumea politică. Și asta e o bilă neagră pentru întreaga clasă politică românească. Pentru că omul obișnuit cu lucrul pământului a învățat să suporte multe, de-a lungul istoriei, însă și când s-a umplut paharul a fost vai și amar de ,,ciocoi”.

Politicienii merg la țară doar în campanii electorale, organizate cu mult fast, cu ,,pâine și sare”. Fac filmări și fotografii cu care se laudă pe rețelele de socializare, însă tăranul român a rămas din păcate lăsat ,,fără nădragi”. Nu mai are unde să-și  vândă roadele, i se ia porcul și vaca din coteț când e o epidemie și nu sunt sprijiniți în nici un fel.

Multă lume de la oraș îi invidiază, că mănâncă ,,bio” și că stau la aer curat, sau că primesc subvenții . Dar nimeni nu știe de câte ori omul de la țară doarme în grajd, în solar, sau pe câmp, pentru a avea ce pune pe masă. Ei nu au Crăciun sau Paști și nici nu merg în vacanțe exotice.  Nu îi  susţine nimeni și de cele mai multe ori nu le vede nimeni suferința și mâinile zdrelite de atâta muncă. În poze totul arată bine. De aceea țăranul român este scârbit de tot ceea ce se întâmplă în viața politică la această oră. Deocamdată scrârbit, dar vai de fundul politicianului, în costum și cravată, când o să se revolte țăranul român.

 

 

Recomandările redacției