SANYO DIGITAL CAMERAAlegerile europarlamentare au redesenat harta politică a României. Iar concluzia s-a arătat de la sine: stânga a căştigat acest scrutin european. Iar cei din partea dreaptă a scenei politice au fost „felii” mai mici sau mai mari de procente. Dacă punem aceste procente laolaltă  suma acestora contrabalansează scorul obţinut de către alianţa de PSD-UNPR-PC. Problema stângii şi a dreptei în România a fost întotdeauna simplă într-o parte şi complicată în cealaltă parte. Proble­mele de coeziune au fost în dreapta. Iar asta nu de ieri de azi. Orgoliile unor lideri care se vroiau naţionali s-au dovedit a fi mană cerească pentru alţii, în sensul în care victoria devenea doar o chestiune de timp şi de statistică. Duşul rece pe care l-au suportat la aceste alegeri europarlamentare pare să-i fi trezit la o realitate. Astfel, Vasile Blaga și Crin Antonescu au decis ca PNL și PDL să fuzioneze.
Liderii vor unirea
Semnalele au fost date de către liderii principalelor partide de dreapta. Crin Antonescu a spus că este dispus la o colaborare cu PDL, „care nu mai este PDL din 2009, ci cel din 2014”. La fel şi Vasile Blaga, liderul PDL, a spus că este disponibil pentru un dialog „de la egal la egal, cu PNL”. Liderul Forţei Civice, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a spus: „Ceea ce ne trebuie în acest moment este un proiect pentru România, nu facem propuneri, nu ne autopropunem, nu vorbim despre nume de persoane, interesul nostru este în primul rând interesul naţional”. Desigur, după aceste semnale mai mult decât străvezii date de către liderii de la nivel central, am dorit să vedem care este reacţia în teritoriu, adică pe plan local. Pentru că, până la urmă voturile vin din toată ţara, nu doar de la Bucureşti, unde se face, cum i-ar zice unii, politica mare.
Florin Galiş, liderul Organizaţiei Municiale a PNL Atrad ne-a declarat: „Noi partidele de centru dreapta trebuie să găsim de urgenţă soluţii. Asta pentru a da un candidat prezidenţiabil cu şanse reale de a câştiga. De aceea, mai ales acum, nu se mai poate pune problema orgoliilor, pentru că timpul deja este foarte scurt. Important este ca toată lumea să realizeze că trebuie să construim ceva pentru, nu împotriva a ceva”.
PMP nu ar zice nu
Florin Remeţan, preşedintele Partidului Mişcarea Populară Arad: „Da, de principiu suntem pentru o unificare a dreptei. Însă nu există încă nici o poziţie oficială a par­tidului. Mâine  vom avea la Bucureşti o analiză a rezultatelor şi, desigur şi un punct de vedere asu­pra necesităţii unificării forţelor politice de dreapta”.
Prof. dr. Mario Stoica, preşedintele PNŢCD Arad, a punctat: „Unificarea dreptei este singura variantă de  a lupta împotriva ciumei roşii. Doar cu un candidat unic la prezidenţiale vom putea învinge stânga. Şi asta, chiar din primul tur de scrutin. Este de domeniul evidenţei acest lucru. Important este ca orgoliile să fie date la o parte”.
„Motorul maşinăriei victorioase”
Claudia Boghicevici, deputat  PDL de Arad a declarat: „Legat de drumul pe care îl va lua PDL la nivel naţional, este clar că trebuie să ne facem analize serioase pentru a găsi soluţia cea mai bună pentru a învinge stânga la alegerile prezidenţiale. Aceste alegeri au clarificat un pic lucrurile pe par­tea dreaptă, avem acum două partide relativ egale, care pot fi motorul maşinăriei victorioase la prezidenţiale, şi mă refer aici la PDL şi PNL. Unificarea dreptei este pasul raţional pentru construirea acestei maşinării şi cred că liderii celor două  partide, dar şi ale partidelor de dreapta mai mici care înţeleg însemnătatea momentului, vor trece peste orgolii şi vor înainta către această direcţie. PDL a salutat anunţul aderării PNL la PPE şi crede că li­beralii trebuie să îşi facă curăţenie în propria ogradă, să renunţe la toţi oportuniştii care acceptă cadourile otrăvite ale PSD”.
„PDL-PNL, un partid puternic de dreapta”
Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, a punctat: „Eu cred că noi trebuie să începem astăzi cu ceea ce înseamnă relaţiile între noi, crearea unui program comun, să ajungem la nivelul de a avea o ali­anţă, dar eu cred că imediat după 2014, în 2015 această alianţă trebuie să se transforme într-un partid puternic de dreap­ta. Dacă noi ne apucăm acum să discutăm şi să realizăm o fuzi­une, înseamnă că avem de rezolvat problemele noastre interne şi nu vrem să rezolvăm problemele cetăţenilor. Adică bunăstare, lo­curi de muncă. Astea sunt priorităţile adevărate şi importante pentru cetăţeni.  Adică situaţia de la Arad, să o transpunem la nivel naţional”.
De altfel democrat-liberalul Falcă de un an de zile spune în interiorul partidului şi în afara lui că dreapta românească trebuie să se unească. „Cred că duşul rece pe care l-au primit ambele partide şi PNL şi PDL duce la aceste negocieri, la unificarea dreptei spun eu până la crearea unui partid puternic de dreapta”,  a conchis acesta.  În orice caz, mişcări care până acum două luni păreau de domeniul fantasticului sunt pe cale de a se produce acum pe scena politică românească. Iar asta arată, dacă mai era cazul, că oamenii nu învaţă nimic din victorii, ci doar din înfrângeri. Chiar şi politicienii…

  • POLITICIENI DE VAI SI AMAR spune:

    Care dreapta….nu realizati ca sunteti ridicoli?! In zece ani de guvernare basista ati facut un kaka praf…..iar acum iarasi umblati dupa voturi! Lasati-i si pe altii,de voi ne-am convins! Adio derbedeilor!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției