Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat marţi că Venezuela este gata să studieze, la fel ca şi Ecuadorul, eventualitatea acordării de azil politic tânărului american, fost consultant al NSA, Edward Snowden, dacă acesta o va solicita, conform AFP.

Snowden este căutat de SUA sub acuzaţia de spionaj după ce a făcut public faptul că serviciile secrete americane urmăresc comunicaţiile telefonice şi comunicaţiile pe internet, pe site-urile de socializare atât între SUA şi exterior, precum şi între cetăţeni americani, conform AFP.

„Nu am primit încă nicio solicitare oficială, însă dacă va fi cazul, vom studia o astfel de solicitare cu atenţie”, a precizat preşedintele Maduro de la Port-au-Prince, la încheierea unei conferinţe de presă alături de omologul său haitian, Michel Martelly.

„Snowden ar trebui să primească un ajutor umanitar internaţional pentru informaţiile pe care le-a dezvăluit”, a comentat preşedintele.

Americanul în vârstă de 29 de ani, care riscă 30 de ani de temniţă în SUA, se află în prezent în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, conform unui anunţ făcut marţi de preşedintele Vladimir Putin. Preşedintele rus a subliniat faptul că între Washington şi Moscova nu există niciun acord privind extrădările.

„Chiar dacă nu avem un acord de extrădare cu Rusia, există totuşi o bază juridică clară pentru expedierea lui Edward Snowden” în Statele Unite, a susţinut Caitlin Hayden, purtător de cuvânt pentru securitate naţională de la Casa Albă.

Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, a anunţat luni că ţara sa va studia o eventuală solicitare de azil din partea lui Edward Snowden. (AS – Editor: Codruţ Bălu)

 

Recomandările redacției