deszapezire

Pentru sectorul Lipova licitaţia este stabilită pentru săptămâna viitoare

Regimul de scădere a cheltuielilor impus de Curtea de Conturi a dat mare bătaie de cap autorităţilor judeţene care, de abia au reuşit să găsească drumari care să cureţe drumurile judeţene în această iarnă. Pentru că au fost nevoiţi să strîngă tare cureaua, conform directivelor, aleşii judeţului au avut la dispoziţie fonduri reduse pentru lucrările de deszăpezire. Aşa s-a trezit Consiliul Judeţean în toi de iarnă cu mai multe licitaţii de contractare a lucrărilor eşuate. Cu alte cuvinte, dacă ar fi nins, nu ar fi avut cine să cureţe drumurile judeţului.

 

Ca niciodată, începutul de decembrie a prins Aradul fără contracte de deszăpezire semnate. administraţia judeţeană nu a putut alege firmele care să se ocupe de drumurile judeţului pe timp de iarnă, nici până la această oră. Şi asta datorită Curţii de Conturi care a avut obiecţii la contractele multianuale de deszăpezire încheiate până acum, drept pentru care, licitaţiile au trebuit reorganizate.

 

Conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean, Curtea de Conturi s-a legat de negocierile directe care se fac anual. Auditorii au avut nemulţumiri în ceea ce priveşte preţurile, care sunt mai mari decât valoarea la care a fost încheiat contractul în umă cu trei ani. Între timp însă, toate preţurile au crescut şi implicit pretenţiile firmelor. Reprezentanţii administraţiei au spuns însă că nu se iau în calcul creşteri de preţuri la combustibil, creşteri de salarizare, precum şi majorări la preţurile materialelor antiderapante.

 

Consiliul Judeţean a încercat în repetate rânduri să atribuie lucrările de deszăpezire, dar în zadar. La licitaţie nu s-a prezentat nicio firmă interesată, întrucât sumele erau prea mici. CJA a trecut atunci la procedura de urgenţă. Administraţia a trimis oferte la 35 de firme şi dintre toate, doar trei au dat curs, acestea fiind şi câştigătoare. Este vorba de Imok Expres SRL şi Inteco Holding SRL. Conform reprezentanţilor CJA, pentru iarna aceasta, contractul de deszăpezire pentru sectorul Arad este de 1.120.926 de lei, iar cel pe sectorul Sebiş, 977.418 de lei.

 

Curăţarea drumurilor cuprinse în sectorul Criş costă CJA 742.474 de lei, iar a celor cuprinse în sectorul Ineu, 1.035.419 de lei. Desigur, cheltuielile ar putea fi mai mari dacă iarna va fi una bogată în ninsori.

 

A rămas însă un sector petru care nu a fost încă încheiat un contract de lucrări de deszăpezire – Lipova. Acesta este tot pe „urgenţă“, ofertele urmând să fie deschise pe data de 9 decembrie, moment la care, speră autorităţile, să fie şi desemnaţi drumarii cărora le va reveni în atribuţie acest sector.

Recomandările redacției