vaccinMinisterul Sănătății a decis distribuirea unei cantități de 90.000 doze de vaccin tetanic adsorbit împreună cu seringile aferente către toate direcțiile de sănătate publice din țară. Uu număr de 31 de cutii, a câte 50 de flacoane fiecare, au ajuns și la Arad, după o așteptare de doi ani și jumătate. Valoarea celor 31 de cutii este de aproape 39.000 lei. ,,Dozele vor fi împărțite maternităților și medici­lor de familie pentru vaccinarea gravidelor. Vaccinarea poate fi amânată în caz de febră, boli acute, în special în cazul bolilor infecţioase sau bolilor cronice evolutive, cu rezerva necesităţii vaccinării de urgenţă. Vaccina­rea se poate efectua la persoane cu deficit imun congenital sau dobândit, luând în conside­rare că, în funcţie de starea sistemului imunitar, răspunsul imun la vaccin poate fi diminuat. La persoanele tratate cu imunosupresoare (corticosteroizi, chi­mioterapie antimitotică etc), se recomandă să se aştepte până la completarea tratamentului înainte de a se efectua vacci­narea“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea Direcției de Sănătate Publică Arad.
La pacienţii cu imunodeficienţă cronică, cum ar fi SIDA, se recomandă vaccinarea chiar dacă răs­punsul imun poate fi limitat.
A nu se injecta intravascular. Se recomandă prudenţă în administrare pentru ca acul să nu pătrundă într-un vas de sânge.
Ca pentru toate vaccinurile injectabile, se recomandă să fie dis­ponibil un tratament medical adec­- vat pentru tratarea imediată a unui posibil şoc anafilactic care ar putea să apară ca urmare a administrării vaccinului.
Pentru a preveni reacţiile de hipersensibilitate, se recomandă evitarea administrării la persoane la care s-a administrat vaccinul într-o schemă de vaccinare completă sau o doză de rapel în ultimii 5 ani.
Acest vaccin conţine tiomersal ca şi conservant şi, de aceea, pot să apară reacţii alergice.
Reacţiile adverse cele mai frec­vente sunt reacţiile locale, la locul de administrare, de minimă importanţă, dacă se respectă contraindicaţiile şi condiţiile de administrare ale vaccinului. Pot să apară infiltraţie, eritem, durere spontană sau la apăsare la locul de inoculare, uneori noduli. Acestea au o evoluţie benignă şi se remit în 24-48 ore de la administrarea vaccinului.
,,Au fost raportate reacţii adverse generale: astenie, sindrom influenza-like, reacţii alergice, reacţii anafilactice, stare de disconfort, ascensiune febrila (38-39oC), greaţă, vomă, foarte rar limfadenopatie. După rapeluri repetate pot să apară cefalee, mialgii, artralgii, reacţii de hi­persensibilitate imediată cum ar fi prurit, urticarie sau edeme generalizate, ameţeli, hipotensiune arterială. Foarte rar a fost raportată apariţia sindromului Guillain-Barre după imunizarea cu vaccinuri care conţin anato­xină tetanică. Orice reacţie postvaccinală apărută va fi semnalată medicului curant. Aradul nu a mai avut doze de vaccin tetanic din luna iulie 2012“, mai spune Laura Nicolescu.

Recomandările redacției