Create în anii ’80 pentru a-i hrăni pe soldații americani pe front, rațiile militare au devenit, acum, un produs din ce în ce mai vândut de magazinele de la noi. Românii se înghesuie să cumpere astfel de pachete, de teama unei eventuale situații de criză. Și refugiații ajunși în țara noastră le iau ca să le trimită celor rămaşi în ţară fără mâncare.

Pachetul cu ,,Rație Militară de Urgență”, este destinat militarilor, gândit să ocupe puțin spațiu, să fie ușor de cărat și să le ofere o masă nutritivă și sănătoasă pe front. De ceva timp aceste pachete au devenit populare și printre civili, iar magazinele de supraviețuire au început să le expună la raft. Acum, războiul a crescut brusc vânzările.

Alexandru Ispas, manager magazin:,, În această periodă am avut o cerere foarte mare de astfel de rații. Stocurile noastre s-au cam epuizat. Urmează să primim o reaprovizionare.

Cei care le cumpără sunt ca războiul ar putea ajunge și la noi sau că ar putea urma o criză alimentară. Sunt, însă, și clienţi ucraineni care le iau pentru a  le trimite celor rămaşi să lupte”, conform Observator.ro.

O astfel de rație de aproape 100 de grame poate asigura masa pentru o zi întreagă, iar termenul de valabilitate nu este o problemă. Spre exemplu, cel pe care îl am aici expiră în anul 2029, adică peste 7 ani.

Alexandru Ispas, manager magazin:,, Avem supă, avem desert, avem cafea într-un pachet de acest gen… Avem tot ce este nevoie ca în regim normal de funcționare, un soldat să funcționeze o zi”, conform sursei citate.

Prețul unor astfel de pachete pornește de la 30 de lei și ajunge până la 500 de lei, în funcție de conținut, dar și de calitate. Nutriționiștii spun că astfel de rații ar putea să ne hrănească pe întreaga perioadă a unei situații de criză.

Datorită cererii crescute de astfel de pachete, o companie românească vrea să aducă pe piață o nouă generație a acestor pachete.

Mădălina Ilie, antreprenor: ,,Acest concept alimentar a fost gândit în special pentru situații de urgență. Nu mai au nevoie de apă pentru a fi gătite, nu mai e nevoie de farfurii, ustensile, șervețele și așa mai departe. Pur și simplu se iau din ambalaj și se consumă direct.O masă care încape într-o pastilă”.

Fiecare cutie va avea 10 tablete, șase tablete sunt cu meniu principal din carne de pui și legume, următoarele două sunt dulce și apoi cafea cu cofeină și fără cofeină. Fiecare cutiuță, fiecare culoare reprezintă un meniu.

Pentru moment, produsul este doar un prototip, dar compania speră să îl lanseze in curand pe piața din întreaga lume. Planul lor cel mai ambițios este ca tabletele să ajungă şi pe stațiile spațiale.

Recomandările redacției