Competiţiile fotbalistice din România nu se vor relua atâta timp cât în ţară este declarată de către preşedintele Klaus Iohannis stare de urgenţă din cauza pandemiei COVID-19. Aceasta a fost decretată începând cu 16 martie şi se va menţine cel puţin 30 de zile, adică până pe 15 aprilie, însă, poate fi prelungită cu cel puţin încă o lună, în cazul în care situaţia nu se va ameliora. Campionatele sunt suspendate, iar FRF încearcă în această perioadă să găsească variante de rezervă pe baza cărora se pot relua competiţiile, însă numai după ce Statul va permite acest lucru.
La nivelul campionatului Ligii a III-a, totul a rămas blocat după desfăşurarea etapei
a 16-a, prima a returului. Astfel, din acest sezon ar mai fi de disputat încă 14 runde. De obicei, competiţia se încheia la finalul lunii mai, însă, acum, în urma acestei situaţii de criză, sezonul va fi, cu siguranţă, prelungit şi în luna iunie. Răzvan Burleanu spunea că noul termen de finalitate ar trebui să aibă loc la 28 iunie, nu 1 iunie, cum era până acum.
Conducătorii cluburilor din Liga a III-a au discutat în ultimele ore despre diverse variante în care campionatul ar putea continua de acum înainte, iar reprezentanţii lor în Comitetul Executiv al FRF, Florin Spînu (preşedinte ACSO Filiaşi) şi Mihai Dăscălescu (preşedinte Unirea 1924), le vor propune în cadrul grupul de lucru de la nivelul FRF.
Informaţiile noastre sunt că în Liga a III-a se doreşte continuarea campionatului într-un sistem diferit faţă de cum ar fi trebuit să se desfăşoare normal, adică se va aplica „formele inovative” despre care vorbea Răzvan Burleanu în cazul în care situaţia la nivel de ţară, referitoare la această criză, se va înrăutăţi.
Cum reluarea campionatul înainte de Paşte (19 aprilie) este puţin probabilă, imposibilă chiar, acesta va începe, cel mai probabil, la începutul lunii mai, dacă starea de urgenţă nu va fi prelungită. Se ia în calcul această dată şi pentru că echipele au nevoie de minimum două săptămâni de reacomodare la efort.
În această situaţie, majoritatea conducătorilor cluburilor din Liga a III-a au căzut de acord că cea mai bună formă prin care sezonul poate continua în această situaţie specială este reducerea numărului de goluri şi crearea unui sistem play-off, respectiv play-out.
Reprezentanţii cluburilor din Liga a III-a în CEx FRF vor propune un sistem de play-off şi play-out. În play-off ar intra primele opt clasate din acest moment din fiecare serie, iar în play-out vor fi restul celorlalte opt echipe, în cazul în care seria este completă.
Meciurile rezultate în play-off şi play-out, şapte de fiecare echipă, se vor desfăşura acasă la echipa care în turul sezonului regulat a fost oaspete. Aceste jocuri s-ar putea desfăşura în 30-35 de zile.
Cum vor fi repartizate echipele arădene?
Conform clasamentului din acest moment, Șoimii Lipova, Crișul Chișineu-Criș și Progresul Pecica sunt calificate în play-offul de 8 formații, alături de FCU Craiova, Horezu, Dumbrăvița, FC Hunedoara și Ghiroda, în timp ce Gloria Lunca Teuz Cermei ar urma să meargă în play-out, alături de Becicherec, Dăești, Deva, Filiași, ACS Poli și Gilortul. Din 21 de puncte puse la bătaie, FCU Craiova ar mai avea nevoie doar de 9 puncte pentru a sărbători promovarea. La retrogradare mai sunt trei locuri „disponibile” după ce Sebișul s-a retras din campionat.

Recomandările redacției