După șase decenii de când au spus „da“, soții Zarie din Bata sunt tot împreună

0
677

Este îmbucurător să vezi că mai sunt locuri unde familia și căsnicia sunt prețuite și respectate. Prin urmare acestea ajung să dureze multe decenii iar greutățile întâmpinate – sărăcia, boala – nu numai că nu-i dezbină pe soți, ci îi fac să lupte pentru viața lor împreună. Este și cazul familiei Zarie, respectiv a soților Maria și Gheorghe Zarie, din Bata care recent au împlinit… șase decenii de căsătorie!
Mare iubitor al locurilor natale și a obiceiurilor strămoșești – locuri pe care acum le și păstorește de câțiva ani buni, primarul comunei Bata, inginerul Ion Micurescu nu a lăsat să treacă nemarcată o astfel aniversare. Cu atât mai mult cu cât astfel de situații deosebite vin să întărească valoarea vechilor învățături și a educației pe care înaintașii o dădeau copiilor lor. Și asta fără să aibă prea multă „carte“ cum se zice ori… fără să treacă prin tot felul de „trainin­guri“, cum e „la modă“ acum.
„La greutăți, căsnicia se repara, nu se… sfârșea“
În data de 10 martie 2016 s-au împlinit 60 de ani de când Gheorghe și Maria Zarie și-au unit destinele. Deci povestea familiei a început în anii grei ai deceniului șase din secolul trecut. Acum, la 60 de ani de căsătorie, aniversarea este plină de amin­tiri, de melancolie; de amintirile bucuriilor aduse de copii și mai apoi de nepoți și de strănepoți.
Reprezentanții Primăriei Comunei Bata – prin inițiativa și grija primarului Ion Micurescu – au dorit să marcheze festiv această deosebită aniversare. Astfel, au oferit celor doi soți o Diplomă de Excelență, le-au adresat felicitări și le-au dăruit un tort aniversar și un frumos coș cu flori.
Deși copleșiți de emoția momentului, cuvintele spuse de cei doi soți pot constitui o extraordinară lecție de viață pentru generațiile mult mai tinere. Familia Zarie a mărturisit, cu această ocazie, crezul lor simplu și, în câteva cuvinte și… viața lor. „Am avut parte de-a lungul acestor ani de întâmplări fericite dar și de întâmplări mai puțin fericite și de necazuri. Dar, cum se obișnuia pe vremea tinereții noastre, când apăreau greutăți căsnicia se repara, nu se… sfârșea! Nimeni nu era cu gândul la despărțire“.
„Am putut să ne bucurăm de bucuria lor!“
Alături de reprezentanții Primăriei le-au mai adresat felicitări și directoarea Școlii Gimnaziale „Patrichie Popescu“ din Bata, reprezentantul Postului de Poliție din comună. Deși vizita a fost o vizită-surpriză, sărbătoriții și-au întâmpinat oaspeții cu deosebită căldură și multă emoție.  „Acest eveniment merita sărbătorit și adus în atenția tuturor tocmai pentru a realiza – și evidenția! – că astfel de căsnicii există. Că oamenii generațiilor care ne-au precedat au știut să prețuiască familia – cu absolut tot ce ține de ea! – și au înțeles, fără să aibă, majoritatea, prea multă școală, că nu poți nesocoti valoarea cuvântului dat. Că, odată întemeiată, familia nu poate fi distrusă la primul hop iar copiii lăsați în confuzie, tristețe și lipsuri. Aceste căsnicii, cum e cea a soților Zarie au fost baza, și nu excepția, vieții de zi cu zi de atunci și ar fi bine ca această bună tradiție să fie «lege» și pentru generațiile de acum. Deosebit a fost că am putut să ne bucurăm de bucuria lor!“ – a subliniat Ion Micurescu la final.     (F.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.