Duplex teatral româno-francez, la Pecica: premiera piesei „Moştenirea“ de Rica Laurent

0
847

Indiscutabil, prima zi a sărbătorii „Praznicul de Nouă“ de la Pecica (16-19 august 2018) a fost marcată de premierea piesei „Moştenirea“ a scriitoarei fran­ceze, Rica Laurent, în interpretarea Trupei de Teatru a Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu“ Pecica, premieră urmată de câteva scenete umoristice, dans şi muzică, în jocul Trupei „Les Excentriques“ din Franţa.
Manifestarea reprezintă prima secvenţă a unui proiect derulat între Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu“ Pecica şi Asociaţia Culturală „Le Vent de L’ Est“ din Franţa.
Despre acest aspect, prof, Camelia Chifor, coordonatoarea de proiect din partea română
ne-a spus: „Proiectul se derulează pe o perioadă de patru ani. Această premieră este prima întâlnire, anul viitor artiştii amatori din Pecica urmând să evolueze cu spectacole în Franţa. Atunci, actorii francezi vor juca piesa «Flashuri în cotidian», semnată de Camelia Chifor, traducerea în limba franceză fiind făcută de către Rica Laurent. Colaborarea cu scriitoarea Rica Laurent, coordonatoarea de proiect din partea franceză, este o plăcere, sper ca această colaborare să fie în folosul relaţiilor culturale dintre cele două ţări.“
La rândul ei, scriitoarea franceză Rica Laurent ne-a declarat: „Întrucât sunt de origine română, de mulţi ani mi-aş fi dorit ca o piesă scrisă de mine să se joace şi în România. Întâmplarea a făcut s-o cunosc pe Camelia Chifor, un om deosebit, cu care colaborez foarte bine şi care ştie o franceză curată şi pe care o vorbeşte fluent.De asemenea, am avut norocul ca cel din fruntea Primăriei Pecica, d-l primar Petru Antal, să fie deschis la actele culturale. Piesa «Moştenirea» este inspirată de realităţi din Franţa, dar cred că tema abordată este valabilă pe tot Mapamondul, deci şi în România. Sper din tot sufletul ca proiectul pe care îl inaugurăm astă seară să fie benefic pentru începutul unor colaborări de lungă durată“.
În faţa unei săli pline, Trupa de Teatru a Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu“ Pecica, a jucat cu mult aplomb şi talent piesa „Moştenirea“ de Rica Laurent, regia fiind semnată de Rodica Maria Popa.
Iată actorii care au dat viaţă personajelor piesei: Rodica Maria Popa, Radu Morariu, Camelia Chifor, Blazena Miroslava Karkus, Traian Crucean, Daniela Foghiş, Octavia Crucean şi Mioara Şiculan. Efecte sonore: Mircea Igrişan.
Piesa, o spumoasă comedie de moravuri-de situaţie, a stârnit aplauze la scenă deschisă, după opinia noastră personajele Neli – fiica denaturată (Rodica Maria Popa) şi Monica – o servitoare cam tâmpă (Camelia Chifor) fiind cele mai apreciate de publicul pecican.
În partea a doua a serii, Trupa „Les Excentriques“ din Franţa a prezentat câteva scenete umoristice, dans şi muzică, stârnind ropote de aplauze. De remarcat că, după cum ne-a spus d-na Rica Laurent, „actorul Serge Mascaro a învăţat pe de rost şi a interpretat mai multe texte în limba română, artistul necunoscând această limbă. Şi a realizat asta, în doar două luni de zile!“
Dar, iată actorii francezi care au evoluat pe scena pecicană: Rica Laurent, Mireille Maouboison, Serge Mascaro, Valentine Brifout, Marie Arlete şi Jose Hubert.
Prezenţi la premieră, precum şi la spectacolul oferit de artiştii francezi, primarul Petru Antal şi viceprimarul Miodrag Stanoiov au oferit artiştilor frumoase buchete de flori, spre satisfacţia generală a întregii săli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.