Duţu Căprar, primarul comunei Șicula: „Un popor fără tradiție și cultură dispare ca nație“

0
823

Vremea din timpul Sărbătorilor Pascale a fost capricioasă, cu puțină ploaie, însă bună pentru pământul care este sărac de umiditate, dar poate era nevoie și de puțin răgaz, timp în care să nu mai plouă, dar asta nu o poate nimeni rezolva decât însăși natura.
În a doua zi de Paști am fost invitat de prietenul meu, primarul comunei Șicula, să iau parte la o activitate culturală, tradiție la Șicula. Activitatea a avut loc la Căminul Cultural. Am acceptat invitația domnului inginer Duțu Căprar, primarul acestei comune încărcate de obiceiuri și tradiții și am avut ce vedea acolo, cetățeni veniți din localitate și din cele două sate ce aparțin de această comună, Chereluș și Gurba.
— Domnule primar, este o tradiție să aveți activități culturale în a doua zi de Paști?
— Da, este o tradiție. Ați văzut și v-ați convins că localitatea noastră, Șicula, este plină de tradiții și obiceiuri. Comuna noastră este alcătuită din oameni harnici, iar costumele cu care sunt îmbrăcați tinerii au fost lucrate cu iscusință de femeile de la noi din sat. Comuna noastră este renumită pentru obiceiurile și tradițiile ei. Să știți un lucru, un popor fără obiceiuri, tradiție și cultură dispare ca nație, eu țin foarte mult la obiceiurile și tradițiile noastre. După cum ați putut vedea, în fața primăriei sunt ridicate monumente ca să ne amintim de strămoși și prin ce au trecut și alții.
— Așa este. Am întâlnit puțini primari care să țină la valori și cultură așa cum o face primarul din Șicula. Am auzit doar vorbe frumoase despre el, probabil există și persoane care sunt de altă părere, dar sunt foarte puțini și nesemnificativi.
Timp de câteva ore
ne-am descrețit frunțile
După ce am luat loc pe scaune în sala Căminului Cultural, Orchestra Frații Şandru au prezentat câteva jocuri din zonă. Aceștia au fost foarte aplaudați, iar din spusele unor instructori care au participat la acest eveniment, orchestra este cea mai bună din zonă.
După programul prezentat de domnul Ciprian Târșan, care a și cântat câteva cântece populare din zonă, primii care au urcat pe scenă au fost Ansamblul „Păstrătorii Tradiției” din Șicula cu mai multe dansuri din Șicula și Ineu. Au urmat: solista Teodora Sârbu, solista Felicia Costa și solistul Florin Şandru, după care, pe scenă au urcat din nou cei din Ansamblul „Păstrătorii Tradiției”, de data aceasta cu dansuri din Bihor. Foarte așteptați au fost Lucian Drăgan cu fiica sa, Alexandra Drăgan, iar pe lângă aceștia au mai urcat pe scenă soliști precum Adelina Tapoș și Marin Ribițanu cu formația „Daniel Avram”. În decurs de câteva ore bune, acești soliști și formații au reușit să mai descrețească frunțile celor prezenți la eveniment.
„Mă bucur de sărbătoare și de prezența cetățenilor la acest eveniment, a ținut și vremea cu noi și nu a plouat, deși am avea mare nevoie de ploaie“, spunea primarul la încheierea activităților.
De obicei, înainte de a ajunge la sediul primăriei sau la o activitate pe care o organizează primarul, discut cu mai mulți localnici despre activitatea edilului şef față de cetățeni sau despre activitatea pe care o desfășoară în momentul respectiv cum era și activitatea culturală din a doua zi de Paști.
Am mers tocmai la Chereluș și am auzit numai cuvinte de laudă despre primarul comunei.
„Ne bagă gazul, ne face o capelă care este vitală pentru orice comunitate, am înțeles că a fost ceva problemă cu pământul pe care a rezolvat-o domnul primar. Acest primar se implică, nu te minte, la el este Da și Nu, nu te aburește cu vorbele“, a precizat o persoană de vârstă mijlocie.
„Domnul primar face numai lucruri frumoase“, spuneau câțiva tineri.
Voicu Sida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.