E.ON sfătuieşte consumatorii să-şi reducă facturile la gaz şi electricitate prin urmarea unor proceduri simple şi eficiente

2
333

sfaturi e.onCompania E.ON Energie România încurajează clienţii să economisească energie pe perioada iernii prin utilizarea eficientă a gazelor naturale şi a electricităţii, urmând câteva sfaturi care pot conduce nu doar la un confort termic sporit al locuinţei, ci şi la o reducere considerabilă a facturilor lunare.

Aşadar, pentru a reduce factura de gaz, reprezentanţii E.ON recomandă cetăţenilor să izoleze îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive. În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. De asemenea, este foarte important să reglăm temperatura din locuinţă în funcţie de confortul dorit, luând în considerare că peste temperatura de 19 °C fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%. Totodată, ferestrele ar trebui deschise larg pe perioade scurte de timp, astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede, pierderile de căldură fiind mai mari dacă ferestrele sunt lăsate întredeschise pe perioade lungi de timp. Pe lângă asta, este bine ca toate conductele de agent termic să fie izolate, mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimiza pierderile de căldură. O altă măsură de precauţie ar fi ca radiatoarele să nu fie acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură, iar caloriferele să fie aerisite de câte ori este cazul. De asemenea, ni se recomandă să setăm din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menţionat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă. Totodată, folosirea unui termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire. Montarea unor robinete cu cap termostatat pe calorifere ajută la controlul debitului agentului termic din radiator în fiecare cameră. Izolarea termică a pereţilor, acoperişului şi a ferestrelor poate reduce cu până la 50% costurile de încălzire. Este foarte important să ne asigurăm şi de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz. Aşadar, putem solicita sprijinul instalatorilor autorizaţi pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă şi a depunerilor de calcar pe conducte, astfel încât să evităm consumul excesiv de gaze naturale. În măsura posibilităţilor, este recomandată înlocuirea centralei vechi neperformantă sau a sobelor cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere sau cu o centrală termică în condensaţie, pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult.

În ceea ce priveşte energia electrică, compania ne recomandă să utilizăm becuri economice sau becuri cu LED. „Alegeţi puterea becurilor în funcţie de nivelul de lumină necesar. Nu este necesar să folosiţi becuri de 100W pe holuri, pot fi utilizate spoturi de putere mica. Utilizaţi iluminatul local pentru anumite activităţi. Pentru a citi se poate folosi o lampă de birou, nu e nevoie de o lustra cu 5 becuri de 100W. Folosiţi lumina naturală cât mai mult acolo unde este posibil, prin ajustarea perdelelor, draperiilor sau a storurilor”, se arată într-un comunicat de presă eliberat de compania E.ON. De asemenea, este bine să amplasăm aparatele de răcit, congelator, frigider la distanţă de sursele de căldură. Este de evitat amplasarea acestora în bătaia directă a razelor solare sau în medii în care apare efectul de seră cum sunt balcoane închise. Este foarte important şi să achiziţionăm aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară A++ sau A+++, deoarece pe termen lung reprezintă alegerea corectă, costurile fiind amortizate datorită consumului puţin şi a eficienţei. Conform studiilor, un sfert din consumul de curent din gospodării este dat de funcţionarea frigiderului/congelatorului iar 10% de cea a maşinii de spălat. Aparatele electrocasnice lăsate în stand by consumă energie, chiar dacă nu sunt folosite. De aceea, specialiştii recomandă deconectarea echipamentelor care nu se folosesc, ca de exemplu încărcătoarele pentru telefoanele mobile, acestea consumând energie chiar dacă nu încarcă telefonul. 

Respectarea tuturor acestor indicaţii şi proceduri poate duce în scurt timp la reducerea facturilor lunare, un aspect foarte important, mai ales pe perioada iernii. 

Ştefana Stoica

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.