Echinocțiul de toamnă 2020. Toamna astronomică începe pe 22 septembrie

0
245

Echinocţiul de toamnă 2020 sau toamna astronomică va începe anul acesta pe 22 septembrie, la ora 16:31, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Echinocţiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și începutul sezonului rece în emisfera nordică, momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice colţ al lumii.
Punctul echinocţiului de toamnă, nu­mit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce re­prezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nor­dică a sferei cereşti în cea sudică.
Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echi­nocţiului de primăvară.
La latitudinile ţării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont. Începând cu această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.
După echinocțiu, ziua devine tot mai mică, potrivit news.ro.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit Calendarul Gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie, potrivit Agerpres. După echinoc­-ţiul de toamnă, ziua de­vine tot mai mică iar noaptea tot mai mare până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.