Echipele românești, interzise în Europa League cel puțin până în 2023

0
217

Liga 1 ce începe azi și va fi prima ediție care nu va mai trimite echipe în preliminariile Europa League: campioana va merge în Ligă, iar celelalte 3 reprezentante vor fi prezente în a 3-a competiție continentală, înființată pentru țările cu cel mai slab coeficient european.
Noul sezon cu 16 echipe va da tot 4 formații pentru cupele europene. Primele două locuri sunt sigure de această prezență, cărora li se adaugă câștigătoarea Cupei și echipa care se va impune la finalul celor două baraje, create special pentru ultimul loc european. Totuși, va fi prima ediție în care Liga 1 nu va mai trimite cluburi în primele două competiții intercluburi de pe continent.
UEFA a creat, începând din 2021-2022, o a treia întrecere, Europa Conference League, acolo unde vor avea acces formațiile care vin din țările al căror coeficient e în afara primelor 15 din Europa. Iar România e foarte departe de locul 14. Acum românia se află pe locul 28, sub state precum Kazahstan, Azerbaidjan, Belarus, Israel, Norvegia, Cipru, Suedia.
Excepție va face campioana din Liga 1, care va merge, cum se petrece și acum, în turul 1 din Champions League. Iar în cazul ei, după ce va fi eliminată din UCL, va aluneca în Europa League. În rest, celelalte vor intra în competiția codașă a cupelor europene. Dacă acest sistem ar fi fost activ de acum, atunci CFR ar fi mers în UCL, iar FCSB, Craiova și Botoșani în Conference League.
După ultimele modificări decise de UEFA, o prioritate pentru echipele românești ar trebui să fie câștigarea campionatului. E singura modalitate, măcar până la o revenire ipotetică în clasamentul coeficienților, prin care se poate ajunge în Champions League și Europa League. În anii precedenți au fost multe situații în care FCSB a ratat titlul, dar a mers în preliminariile UCL și, ulterior, după ce a pierdut play-off-ul, a mers în grupele Europa League. La fel cum s-a întâmplat cu CFR anul trecut: a pierdut play-off-ul de Ligă, dar a jucat automat în grupele UEL, de unde s-a calificat în „16-imile” acestei competiții.
Pentru configurația cupelor europene 2021-2022 punctajul este închis, se calculează coeficientul pe precedenții 5 ani. Pentru 2022-2023 se va lua în calcul și ceea ce se va întâmpla în UCL și UEL în sezonul în curs. România are nevoie de un miracol pentru a ajunge pe locul 14, pe care se clasează Cipru, țară de care ne despart nu mai puțin 9,300 puncte. Doar dacă echipele noastre ar avea prestații foarte bune și acum, dar și în sezonul următor, am putea spera ca la startul cupelor europene în 2023-2024, coeficientul să ne permită să trimitem iarăși direct echipă în preliminariile Europa League.
Sursa: gsp.ro
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.