clmRăzboi total, marcat de un puternic iz politic în CLM. De o şedinţă ordinară lungă şi istovitoare au avut, ieri, parte aleşii locali. Contrele dintre primarul Gheor­ghe Falcă şi aleşii Opoziţiei au izbucnit încă înaintea votului pe primul proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi.
Acuzele  s-au ţinut lanţ, timp de două ore, timp în care primarul le-a su­gerat consilierilor USL că nu sunt destul de informaţi în materie de administraţie publică locală, l-a mustrat pe şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean şi i-a acuzat pe reprezentanţii Prefecturii pentru toate eşecurile din Palatul Administrativ.
Falcă a fost asemănat cu Stalin
Primul  consilier  luat în vizorul prima­rului a fost liberalul Ionel Ciupe, care a încercat să intervină cu unele argumente înainte de exprimarea votului pe proiectul privind atribuirea fostului sediu al Jandarmeriei de pe Calea Bodrogului, astfel încât Şcoala Generală „Mihai Eminescu” să poată fi relocată în imobilul de pe strada Mărăşeşti. Demersul său a fost la un pas să îl coste scump pe Ciupe. Într-o primă ieşire nervoasă dintr-un şir ce a durat două ore, primarul Gheorghe Falcă a solicitat  evacuarea lui Ionel Ciupe din sala de şedinţă. „Eu nu am nimic personal cu domnul primar, dar el se enervează instantaneu. Acesta e un obicei dictatorial. În plus, e un abuz să vreţi să mă evacuaţi din sală! E un gest incredibil,incalificabil, stalinist!”, a comentat Ciupe. La un pas de aceeaşi soartă s-a aflat şi Gheorghe Ghilinţă, după ce a cutezat să îi ia apărarea cole­gului său.  A urmat un lung schimb de replici legat de lipsa de respect din consiliu, discuţii derulate între primar şi aleşii Opoziţiei. Nu a scăpat de tirul atacurilor lansate de primar nici inspectorul şcolar  general. Claudius Mladin a primit o co­recţie verbală din partea edilului-şef care l-a criticat aspru pentru nepre­zentarea planului de şcolarizare şi neconsultarea administraţiei publice locale în privinţa reducerii cu nouă a numărului de clase a noua din colegiile  arădene. „Nu suntem jigniţi, dar dacă inspectoratul nu discută cu noi, cum vom şti să alocăm şcolilor bani de la buget? Dacă veţi mai sta în izolarea pe care singuri aţi decis-o, nu e bine. A trecut perioada de campanie în care nu aveaţi voie să vorbiţi cu noi”, a reuşit Falcă să politizeze până şi problema şcolilor.
Clădirea de pe Bodrogului, „un moft” al Prefecturii
Mai mult de o jumătate de oră au durat contrele doar în privinţa primului  proiect de hotărâre supus votului, care a stârnit, până în prezent, o serie de disensiuni între Primărie şi Prefectură. După ce i-a ameninţat pe cei doi consileri USL  cu evacuarea din sală, edilul-şef şi-a continuat atacul politic la un nivel mai înalt. Amintindu-şi, pesemne, cât a avut de pătimit în relaţia cu instituţia prefectului pe tema  mutării Şcolii Generale „Mihai Emi­nescu” în imobilul Poliţiei de Frontieră de pe strada Mărăşeşti, Gheorghe Falcă a  acuzat Prefectura de abuz. Edilul-şef şi-a  argumentat poziţia spunând că o Hotărâre de Guvern,  care ar fi trebuit să reglementeze situaţia, ar fi trebuit să apară în termen de 30 de zile, dar acest lucru nu s-a întâmplat.„Prefectura ne-a solicitat o situaţie a sumelor care vor fi investite, dar prima dată noi facem studiul de fezabilitate, apoi aflăm preţul pentru reparaţiile de pe Mără­şeşti, iar Ministerul Afacerilor Interne se ocupă de clădirea de pe Bodrogului”, a susţinut Falcă. „Prin votul de azi, nu facem decât să îndeplinim un moft al cuiva din Arad, care nu dă proiecte pentru Hotărâri de Guvern şi nu apreciază proiectele noastre. De azi, şi ultimul moft al Prefecturii e realizat. Mă întreb când apare Hotărârea de Guvern”, a concluzionat primarul refe­rindu-se, din nou, la instituţia prefectului. În fine, după îndelungi dezbateri derulate în plenul şedinţei ordinare a CLM,  clă­direa de pe Calea Bodrogului a fost trans­- misă în administrarea Ministeruluii Afa­cerior Interne cu unanimitate de voturi.
Şase proiecte nu au trecut de vot
Ceea ce a urmat, însă, a fost uimitor. Un număr de cinci proiecte au fost res­pinse, unul după altul, cu 14 voturi favorabile şi opt abţineri din partea consilierilor USL.  A fost vorba despre dezlipirea unui imobil din Piaţa Spitalului şi despre toate cele patru proiecte privind neexercitarea de către municipalitate a dreptului de preemţiune asupra unor imobile. Cu alte cuvinte, Primăria e bună de plată având în vedere că votul de ieri arată că muni­cipalitatea a uzat de dreptul de a achizi­ţiona acele imobile.Cel de-al şaselea pro­iect care nu a întrunit destule voturi favorabile pentru a deveni hotărâre se re­- ferea la modificarea inventarului bunu­rilor din domeniul public al municipiului. Cu mici excepţii, celelalte 14 proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei au fost adoptate cu majoritate de voturi. Printre acestea se numără şi cele privind atribuirea unor lo­cuinţe sociale sau construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. În urma votului secret exprimat ieri de aleşii locali, munici­palitatea are, în sfârşit, reprezentanţi în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar.
Din nou, fântâna de 5 milioane de euro
Ca de final, fântâna arteziană de pe Mureş a fost cel din urmă subiect de dispute. Propunerea liberalului Florin Galiş de revocare a hotărârii de consiliu, contestate şi de Prefectură în contencios administrativ, l-a stârnit din nou pe Gheor­ghe Falcă. „Nu îmi puteţi spune ce să iniţiez. Mergem şi ne judecăm cu Prefectura! Până atunci vor mai fi studii de fezabilitate. Sau plecaţi voi, cei care aţi dat aviz studiului de feza­bilitate, sau pleacă cei de la Prefectură! Studiile de fezabilitate nu tre­- buie dezbătute public. Faceţi dife­renţa între dezbatere şi transparenţă! Nu confundaţi Primăria cu Prefectura. Aţi aprobat în unanimitate studiul! Primul jurist care a văzut poziţia Prefecturii a râs!”, a mai turnat Falcă gaz pe focul deschis al conflictelor cu Prefectura.

Recomandările redacției