Primarul din Timișoara, Nicolae Robu, s-a prezentat luni dimineață la sediul DNA, fără a da declarații în fața jurnaliștilor. Edilul a venit singur, nefiind însoțit de avocat.

Nicolae Robu este audiat într-un dosar în care DNA a stabilit un prejudiciu de 40 de milioane de euro după retrocedarea a aproximativ 1.000 de imobile. Edilul timișorean a mai fost audiat în același dosar și în februarie 2017.

La acea dată, DNA anunţa că a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, față de suspecții Georghe Ciuhandu, Nicolae Robu, Martin Staia (fost director în Primăria Timișoara), Dan Diaconu și Traian Stoia.

Nicolae Robu, a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că a fost chemat pentru a fi pus sub acuzare în dosarul imobilelor, el fiind revoltat de acuzaţiile care i se aduc, subliniind că nu a încălcat legea şi că este uluit că cineva atentează la onoarea sa.

„Da (a fost pus sub acuzare, n.r.). Sunt uluit de ceea ce mi se întâmplă. Eu am ieşit în stradă şi mai ies pentru o justiţie independentă, dar nu independentă de dreptate, de corectitudine, ci de persoane, de grupuri de interese. Sunt un om ultracinstit, ultra corect în tot ce fac. Singura mea avere e onoarea. Nu pot să nu fiu revoltat când cineva atentează la onoarea mea. De ce să fiu eu trimis în judecată, de ce apare numele meu într-un material în care pe 4 pagini din 6 e vorba despre lucruri total străine meu. În cazul meu s-au vândut două gioarse, două magherniţe – nu de către mine, cu o semnătură dată de mine, fără să mi se spun că acei chiriaşi au venit mai târziu, Sub garanţia că totul e legal dată de aparatul de specialitate. Sunt 5 semnături înaintea semnăturii mele. Ce temei aş fi avut eu să nu semnez pe cele două contracte? Asta mi se reproşează (a semnat ca primarul, n.r)”, a declarat primarul Nicolae Robu.

„Două magherniţe într-un fund de curte care au fost vândute unor chiriaşi. Eu nu spun legal sau ilegal pentru că nu sunt jurist şi nu mă pot pronunţa. Au fost vândute de aparat despecialitate cu semnătura mea de reprezentare, fără să spun cuiva cel mai mic lucru de vânzarea respectiv”, a mai spus edilul.

DNA răspunde oficial

Nicolae Robu, primar al municipiului Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, fost primar şi Martin Staia, fost director în cadrul instituţiei, sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. În aceeaşi cauză, Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timişoara, şi Traian Stoia, fost viceprimar, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

„În perioada 1996 – 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”, transmit procurorii DNA printr-un comunicat de presă, transmis la începutul anului 2017.

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, s-a prezentat luni la sediul DNA, în dosarul vânzării de imobile în acel oraş, acesta subliniind că nu este vinovat şi că toate tranzacţiile au fost efectuate în mod legal, pe baza unor avize.

Recomandările redacției