Săptămâna Europeană a Tineretului şi Culturii, o manifestare organizată de Ansamblul folcloric „Banater Rosmarein” şi Forumul Democratic al Tineretului Bănăţean, în parteneriat cu Forumul Democratic al Germanilor din Banat şi Fundaţia „Stefan Jager” Timişoara a ajuns la cea de a XVI-a ediţie. Săptămâna trecută, de luni până vineri, opt ansambluri folclorice din Italia, Lituania, Franţa, Spania, Irlanda, Ungaria şi România, au urcat pe scenele din Timişoara, Deta şi Zăbrani. Trebuie spus că acest lucru a constituit o premieră pentru comuna arădeană, Căminul Cultural de aici fiind arhiplin în ziua spectacolului. Astfel, localnicii iubitori de dansuri şi tradiţii populare, au avut ocazia să-i vadă „la lucru” pe membrii ansamblurilor Villanders (Tirolul de Sud-Italia); Vetra (Lituania); Rhenania Alliance (Franţa); San Gemiliano (Sardinia-Italia); Postiguet (Spania); The Milesian Clanna Mileadha (Irlanda); Leowey (Ungaria); Banater Rosmarein (Banat-România), Ansamblul „Doina Mureşului” şi Ansamblul de dansatori de la Chesinţ, unul dintre satele care aparţin din punct de vedere administrativ de comuna Zăbrani. Invitaţii au cântat şi au dansat încingând la maxim atmosfera, reuşind să smulgă ropote de aplauze din partea spectatorilor.

Un moment savuros a fost oferit de ansamblul din Lituania ai cărui dansatori, înainte de finalizarea momentului pregătit pentru publicul din Zăbrani, au coborât în sală pentru a invita spectatorii la dans. Astfel, printre cei care au dansat a fost şi primarul Marian Toader.
În colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat
Trebuie spus că „Săptămâna Europeană a Tineretului şi Culturii” a ajuns să fie sărbătorită şi la Zăbrani ca urmarea a bunei colaborări care există între Primăria Zăbrani şi Forumul Democrat al Germanilor din Banat. „În condiţiile în care am reuşit să accesăm un proiect pe fonduri europene pentru un centru de informare turistică, am promovat comuna şi am primit multe vizite. Avem o strânsă colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, la acest lucru contribuind şi faptul că scriitorul Adam Muller Guttenbrunn este născut la Zăbrani. De altfel, opera şi personalitatea acestuia sunt foarte bine promovate la Timişoara, iar acest lucru nu poate decât să ne ajute. Astfel, am căzut de acord ca în cadrul ediţiei din acest an a «Săptămânii Europene a Tineretului şi Culturii» să organizăm un spectacol şi la Zăbrani. A fost o nouă oportunitate de a promova comuna şi cultura locală”, a declarat primarul Marian Toader.
O tradiţie de 30 de ani
Prima ediţie a Săptămânii Europene a Tineretului şi Culturii a fost organizată în 1986 de organizaţia „Tineretul German al Estului”, la Kaufering, în Sudul Germaniei. Au participat invitaţi din Irlanda, Italia, Franţa şi Austria. „Iniţiativa Ansamblului Rhenania-Allicane din Franţa de a organiza cea de a doua ediţie a Săptămânii Europene a Tineretului şi Culturii a contribuit semnificativ la longevitatea acestei manifestări, care are loc deja de 30 de ani, aducând laolaltă opt grupuri din şapte ţări diferite”, susţin organizatorii. Potrivit lui Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, „deviza Uniunii Europene este «Unitate în diversitate». Nimic nu poate ilustra mai bine această expresie decât un festival de floclor pentru tineret”, în timp ce dr. Johann Fernbach, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat susţine că păstrarea valorilor într-o diversitate a etniilor este de fapt premisa Săptămânii Europene a Tineretului şi Culturii.

Recomandările redacției