Era clar demult că ALDE era obligată să iasă de la guvernare, pentru a scăpa de stigmatul asocierii cu PSD și a fi o voce distinctă pe partea de centru-dreapta, asumată încă de la momentul înființării. Nu a făcut-o din mai multe motive, cel mai important fiind păstrarea atractivității ca partener la guvernare, pentru creșterea partidului prin venirea unor parlamentari și oameni din teritoriu, atât dinspre PSD cât și dinspre PNL. Deasemenea, situarea lui Tăriceanu pe poziția de al doilea om în stat, din calitatea de președinte al Senatului, avea rolul de magnet dar și de atu pentru candidatura sa la Președinția României. Tăriceanu a împins până în ultimul moment apartenența la guvernare în speranța că va fi candidat unic al coaliției PSD-ALDE, având ca argumente atât clasarea constant bună în sondaje, cât și sprijinul consistent al unor PSD-iști. A venit, însă, dezastrul de la alegerile europarlamentare, iar cei mai mulți dintre acești susținători s-au răzgândit, mai ales că Viorica Dăncilă, care a încălecat partidul mai abitir decât Liviu Dragnea, a impus propria sa candidatură.

Tăriceanu a pregătit ieșirea de la guvernare printr-o serie de condiții evident inacceptabile pentru PSD, pentru a păstra măcar o parte a electoratului coaliției, motivând abandonul prin refuzul PSD-ului de a pune în aplicare măsuri de ordin economic strict necesare dar și de abandonarea devizei coaliției, „Dreptate până la capăt”. Semnalul despărțirii de PSD a fost dat prin alierea cu Victor Ponta, lăsându-se impresia că Tăriceanu va fi candidat ALDE-ProRomânia, adică un fel de USL 2. Nu știu dacă, la ora încheierii pactului cu Ponta, Tăriceanu știa că nu el, ci Mircea Diaconu va fi candidat, asta știe doar Sistemul, dar încep să bănuiesc că Ponta sigur știa. Faptul că Tăriceanu a anunțat că demisionează din funcția de președinte al Senatului, că ALDE iese de la Guvernare deși el nu va mai fi candidat, ci îl va susține pe Mircea Diaconu, mă face să cred că și el știa, pentru că altfel, în loc să iasă de la guvernare, ar fi decis întreruperea colaborării cu Ponta și candidatura sa doar pe lista ALDE. Ca să răspund la întrebarea din titlu: per total, ALDE câștigă prin ieșirea de la guvernare, iar Tăriceanu câștigă în popularitate, prin sacrificiul făcut pentru binele comun. La ce îi va mai folosi această popularitate, vom vedea în viitorul destul de apropiat.

Tot în viitorul apropiat, adică la începutul sesiunii parlamentare, când Tăriceanu va demisiona, vom vedea dacă divorțul a fost pe bune sau doar obligatoriu din punct de vedere strategic. Mai exact, PSD are 68 de senatori, iar pentru a câștiga președinția Senatului are nevoie de 69 de voturi. Părerea mea este că, dacă va fi nevoie, cineva de la ALDE va vota candidatul PSD, rezultatul trocului fiind păstrarea oamenilor ALDE din teritoriu în funcțiile la deconcentrate, chiar dacă ALDE nu mai este la guvernare. La fel va fi și la moțiunea de cenzură, pe care PNL a anunțat că o va introduce, deși înainte afirmase contrariul. Guvernul Dăncilă trebuie să rămână, pentru că îi convine lui Iohannis și o să explic și de ce. Toate măsurile populiste anapoda luate de către guvernarea PSD vor rămâne pe linie moartă, toate pomenile electorale, vor fi anulate, dar nu de către „guvernul meu”, ci doar de către guvernul care le-a inițiat ! Nu liberalii sau alții vor fi cei care vor oprima poporul, ci tocmai PSD-iștii! La rândul lor, aceștia vor spune că, fiind guvern minoritar, nu mai pot să le pună în aplicare, pentru că nu mai au majoritatea ! Furia declanșată ar putea să asigure prezența Vioricăi Dăncilă în turul doi, adică exact ceea ce își doresc Iohannis și Sistemul. Ceea ce nu iau în considerare Sistemul și actorii săi, este varianta unei adevărate revoluții, care i-ar putea aduce în turul doi pe Iohannis și Mircea Diaconu ! Sau, mai rău, pe Mircea Diaconu și…Viorica Dăncilă ? Puteți să pariați cine va câștiga ? Eu, nu !

  • A.Rădeanu spune:

    Nu câștigă nimic și pierde totul. Era un scaiete în coada oii lui Daea. Oaia fiind tunsă, scaietele a ajuns la gunoi. Îl vei pomeni la Cimitirul partidelor politice, ca și pe celelalte care au dispărut de-a lungul timpului.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției