Eduard Nicolae Luttwak, un politolog născut la Arad, este considerat de ziariştii de la The Guardian ca fiind printre cei mai influenţi oameni din lume. O echipă a ziarului cu pricina, la vizitat, luna trecută, în Maryland, pentru a realiza un amplu reportaj despre el. Arădeanul este supra­numit de jurnaliştii englezi „Machiavelli din Maryland”. Aceştia scriu că este strateg militar, erudit, fermier şi consilier al unor preşedinţi, premieri şi al lui Dalai Lama, cei care apelează la sfaturile sale plătind sume mari în schimb. Potrivit celor de la The Guardurdian, în ultimele 12 luni, Luttwak a fost contactat de prim-ministrul din Kazahstan pentru a găsi o cale de a-i muta pe etnicii ruşi dintr-un oraş la graniţa de nord a ţării; un guvern important din Asia i-a cerut sprijinul pentru a-i pregăti pe membrii unui nou serviciu de informaţii; o companie chimică italiană i-a cerut sfatul pentru a câştiga un proces legat de poluarea cu azbest; un grup de cetă­ţeni din Toga l-a rugat să-i ajute pe localnici să scape de braco­nierii japonezi plecaţi în căutare de delfini; London Review of Books i-a solicitat o carte despre genocidul armean, iar o femeie din Washington i-a cerut să o ajute în procesul pe care îl avea cu soţul său pentru custodia copiilor.
Printre tezele pe care le susţine se află şi aceea că din încercările marilor puteri de a pune capăt unor războaie regionale rezultă o serie de conflicte de lungă durată, cum ar fi cele din Siria, Irak sau Afghanistan. Cartea sa „Coup d’État: A Practical Handbook” este folosită pe post de manual în multe colegii și universități cu profil militar din lume, fiind tradusă în mai multe limbi. A fost un apropiat al fostului preşedinte american Jimmy Carter şi un om pe care un alt fost preşedinte, Ronald Regan l-a respectat. Mai mult, George Bush le-a cerut generalilor americani să-l consulte înainte de declanşarea primul război din Irak. Astfel, se spune că a ajuns pe lista neagră a Statului Islamic.
„Familia mea a fost mereu fericită în Arad”
În noiembrie 2014, când s-a aflat în vizită la Arad, pentru a susţine conferinţa „Securitatea Naţională în secolul XXI”, a primit două importante distincţii. Consiliul Judeţean i-a acordat „Distincţia Judeţului Arad”, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.  După primirea Distincţiei Judeţului Arad, Luttwak a spus:  „M-am născut în Arad, în timpul războiului, în 1942. Și ca evreu era periculos să te naști în Europa atunci. Aradul era însă o insulă de pace pe continent, un loc de activă cooperare. […] Ideea unui senat al personalităților este extraordinară. Dar trebuie să găsim și oameni de afaceri care să se alăture. Să aducă investiții și locuri de muncă de top, pentru că locuri de muncă există la modul general și știu că rata șomajului la nivel de Arad este una scăzută. Este nevoie de investiții pentru a beneficia de potențialul ridicat al arădenilor“. La UVVG, a fost primit la Casa Universitarilor şi Studenţilor. Înainte de a primi titlul de Doctor Honoris Causa a declarat pentru site-ul UVVG: „Familia mea a fost mereu fericită în Arad. Chiar dacă am fost născut în mij­locul celui de-Al Doilea Război Mondial, nu au existat poveşti tragice în familia mea. Întotdeauna mă gândesc la Arad într-un mod pozitiv. Sunt foarte fericit că m-am întors în Arad și este o satisfacție să văd că orașul s-a dezvoltat, s-a modernizat. În ceea ce privește Universitatea de Vest «Vasile Goldiș», sunt mândru că studenți străini vin să studieze aici. Mă mândresc cu faptul că la un moment dat, la Washington, unii dintre cei mai importanţi oameni de știin­ță proveneau din Arad. Este vorba despre membrii comitetului militar științific american, compus din 5 membri, doi dintre ei provenind din Arad. Sunt onorat și plăcut surprins pentru faptul că Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» îmi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa”.
Personalitate recunoscută la nivel mondial
Edward Nicolae Luttwak este o personalitate recunoscută la nivel mondial în domeniul  politologiei, expert în strategie militară şi relaţii internaţionale, analist geopolitic, consultant pentru preşedinţia americană, născut la 4 noiembrie 1942 în Arad,  într-o familie înstărită de evrei tradiţionali pro-români. Primul său loc de muncă a fost de asistent al secretarului Ministrului Apărării, nefiind încă cetăţean american. A plecat legal din România în noiembrie 1947 cu un paşaport regal. În 1964, imediat după absolvirea facultăţii, vizitează România cu ocazia realizării unui documentar pentru televiziunea americană CBC, primul documentar realizat după instaurarea comunismului. A fost pentru prima dată când unei televiziuni străine i s-a acordat permisiunea de a veni în România. Mai trebuie spus că  Edward Nicolae Luttwak este asociat senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington DC, iar în ultimele patru decenii a adus contribuţii remarcabile – în multe cazuri profund originale – în numeroase domenii academice, precum: strategia militară, istoria Imperiului Roman, istoria Imperiului Bizantin, relaţiile internaţionale și ştiinţele economice.

Recomandările redacției