Organizaţii pentru drepturile omului din Germania i-au decernat un premiu în valoare de 3.000 de euro lui Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ din SUA, ”vânat” de Washington după ce a divulgat informaţii privind spionajul informatic al SUA şi care este în prezent blocat pe aeroportul moscovit Şeremetievo, relatează luni RIA Novosti.

”Laureatul Premiului Whistleblower 2013 este Edward Snowden”, a anunţat filiala germană a organizaţiei neguvernamentale Transparency International.

Snowden, care aşteaptă examinarea cererii sale de azil politic în Rusia, va intra în posesia premiului prin intermediul avocatului său sau al unei organizaţii partenere, potrivit unei reprezentante a Asociaţiei savanţilor germani /VDW/.

Premiul Whistleblower este finanţat de asociaţia VDW, filiala germană a Asociaţiei internaţionale a juriştilor împotriva armei nucleare /IALANA/ şi Iniţiativa de protecţie etică a Reţelei internaţionale a inginerilor şi cercetătorilor pentru responsabilitate socială /INESPE/.

Atribuit din doi în doi ani, premiul recompensează persoanele ”care au divulgat informaţii secrete privind evenimentele care prezintă un pericol serios pentru umanitate sau societate, mediu sau lumea întreagă”.

În 2011, premiul a fost decernat internautului care a postat online înregistrarea video ce prezenta un atac cu elicoptere americane asupra unor civili în Irak.

 

(AS – autor: Angela Sârbu; editor: Mihaela Toth)

 

Recomandările redacției