Edward Snowden susţine că nu a dus cu el niciun document în Rusia

0
271

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA) Edward Snowden a dat asigurări într-un interviu apărut în ediţia de joi a cotidianului New York Times că nu a luat cu el niciun document secret când a fugit în Rusia, unde s-a refugiat din luna iunie, relatează AFP.

În interviu, Edward Snowden a menţionat că a dat jurnaliştilor toate documentele pe care le avea, încă de la Hong Kong, înainte de a pleca în Rusia unde a obţinut azil pentru un an. Să fi luat documente ‘nu ar fi servit interesului public’, a declarat el cotidianului american.: ‘Ce interes ar fi avut să transporte personal o copie a acelui material?’, a întrebat Snowden.

Fostul consultant al NSA a mai afirmat că a putut proteja aceste documente de serviciile de informaţii chineze cu ajutorul cunoştinţelor pe care le-a dobândit în timp ce a lucrat pentru agenţia americană. ‘Nicio şansă ca ruşii sau chinezii să fi putut primi vreun document’, a subliniat el.

Responsabili americani şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că serviciile de informaţii ruse, chineze sau din altă ţară ar fi putut pune mâna pe anumite materiale aflate în posesia lui Snowden.

Acesta a afirmat în interviul amintit, realizat online prin comunicaţii criptate timp de mai multe zile, că NSA ştie că nu a cooperat cu servicii străine. ‘NSA nu a prezentat niciun singur exemplu de pagube pe care le-ar fi putut provoca scurgerile’ de informaţii, a ţinut el să menţioneze, insistând asupra faptului că nu a intenţionat niciodată să îşi ofere serviciile Chinei sau Rusiei.

În legătură cu decizia de a pune la cale aceste scurgeri de informaţii cu privire la programul de supraveghere al NSA, Snowden a explicat că această idee i-a venit treptat. Îndoielile sale legate de agenţiile de informaţii datau din perioada în care a lucrat pentru CIA la Geneva, a continuat el.

Cu această ocazie, el a negat că raportul critic al superiorului său de la acea dată era legat de faptul că a încercat să pătrundă în calculatoare la care nu avea acces, după cum a informat vineri New York Times. În opinia sa, această evaluare critică a avut la bază discuţiile tensionate cu superiorul său pe marginea problemelor de securitate a accesului la calculatoarele CIA.

Episodul respectiv l-a convins de imposibilitatea de a reforma sistemul din interior, a declarat el, potrivit publicaţiei americane.

Revenind asupra motivaţiilor sale, Edward Snowden a afirmat din nou că este convins că a acţionat în interesul celor mulţi: ‘Atât timp cât există un sprijin larg în rândul populaţiei, putem spune că până şi programul cel mai invaziv şi mai puţin moral are o anumită legitimitate’, a afirmat el. ‘Însă programele desfăşurate în secret, departe de ochii publicului, nu au această legitimitate, iar aici este o problemă’, a continuat fostul consultant NSA.

Washingtonul a solicitat în repetate rânduri extrădarea lui Snowden în Statele Unite unde a fost inculpat pentru spionaj.

 

 

 

(AS – editor: Alic Mîrza)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.