Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden va cere azil politic în Rusia, a declarat, vineri, un participant la întâlnirea de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova dintre Snowden şi reprezentanţi ai organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, informează AFP.

‘Snowden a făcut o declaraţie, el va cere azil politic în Rusia’, a precizat pentru agenţia RIA Novosti un participant la această întâlnire, adăugând că această decizie a fost dictată de imposibilitatea ca Snowden să se stabilească în una dintre ţările din America Latină dispuse să-i acorde azil politic.

Kremlinul a afirmat la rândul său că Edward Snowden, care este blocat de peste trei săptămâni pe aeroportul din Moscova, poate rămâne în Rusia dacă pune capăt activităţilor sale împotriva Statelor Unite.

‘Snowden ar putea rămâne, teoretic, în Rusia, în cazul în care, în primul rând, el va renunţa în totalitate la activităţile sale care îi afectează pe partenerii noştri americani, şi, în al doilea rând, dacă doreşte acest lucru’, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, pentru agenţia Interfax.

La întrevederea de pe aeroport, Edward Snowden a promis că ‘nu va mai aduce prejudicii SUA’ dacă va obţine azil politic în Rusia, a afirmat avocatul rus Guenri Reznik pentru ziarişti.

 

(AS – autor: Mihaela Moise, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției