Pesta porcină africană, care face ravagii în 13 județe din țară, i-a băgat în priză pe inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad. Având în vedere că focarul a ajuns la granița de nord a județului, au fost întreprinse o serie de măsuri.Cu prilejul ultimei ședințe a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, prefectul Florentina Horgea a prezentat principalele măsuri luate: închiderea târgurilor de animale, emiterea unor circulare către unitățile administrativ-teritoriale, organizarea unei întâlniri la Moneasa cu administratorii fondurilor de vânătoare, la care au participat și primarii din localitățile care se învecinează cu județul Bihor, dar și reprezentanții Gărzii Forestiere. „S-a hotărât să se organizeze întâlniri constante, la nivel local, cu unitățile locale de sprijin și medicii veterinari concesionari pentru conștientizarea populației asupra pericolului PPA, urmând a se distribui și materiale informative. În încheiere, reprezentanții DSVSA au informat comitetul despre controalele efectuate la majoritatea femelor de creștere a porcinelor, acestea respectând în totalitate măsurile de biosecuritate din protocoalele încheiate; s-a subliniat, o dată în plus, că la nivelul județului Arad nu au fost semnalate focare de pestă porcină”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.

În ceea ce-l privește, Viorel Agud, directorul DSVSA Arad, ne-a declarat că până în momentul de față au fost controlate trei sferturi din fermele de porci din județ. „Din 20 de ferme comerciale care există în județ, am verificat 15. Nu am descoperit nicio neregulă, de nicio natură. În continuare, urmează să le controlăm și pe celelalte cinci”, susține Agud.

Carnea porcilor bolnavi poate fi consumată de om

De menționat că, potrivit veterinarilor, pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, carnea porcilor bolnavi putând fi consumată fără niciun fel de probleme. Se impune însă asomarea porcilor și apoi incinerarea cadavrelor pentru a se împiedica răspândirea virusului la alte animale.

Potrivit ultimelor date ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranț Alimentelor, în momentul de față pesta a ajuns în 227 de localități din 13 județe, numărul focarelor ajungând la 927, dintre care 11 în exploatații comerciale. Mai mult, au fost depistate și 62 de cazuri de pestă la mistreți. În total au fost omorâți 311.869 de porci afectați de boală.

De pe frontul luptei cu pesta vin și vești bune. În județul Satu Mare au fost stinse cinci focare, iar din 31 august, nu a mai fost înregistrat nici un focar nou. De asemenea, în Bihor nu au mai fost înregistrate focare noi din 8 august. „Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, susțin reprezentanții ANSVSA.

Recomandările redacției