comunicat de presă- TEATRUL NAŢIONAL „RADU STANCA” SIBIU

Sibiu, 2 septembrie 2014

FOTO lansare EFFE 1 _(c)Tiberiu CiorugăEFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe – este un proiect pilot lansat de Comisia Europeană şi iniţiat de Asociaţia Europeană a Festivalurilor (EFA), cu scopul de a aduce mai multă vizibilitate festivalurilor europene şi de a promova excelenţa şi inovaţia.

Prima iniţiativă EFFE în acest sens este competiţia internaţională pentru marca de calitate Festival European şi pentru premiul Festivalul European EFFE. Festivalurile din toate domeniile culturale sunt invitate să se înscrie pe site-ul www.effe.eu până la data de 15 noiembrie 2014. Selecţia va fi făcută de un juriu internaţional de experţi. În cadrul unei Gale din toamna anului 2015 vor fi acordate premiile EFFE și va fi lansat un ghid complet al festivalurilor atât online cât şi în format fizic, cu detalii despre festivaluri, articole şi rapoarte.

Festivalurile care primesc marca de calitate Festival European şi cele care vor câştiga premiul Festivalul European EFFE vor beneficia de o vizibilitate ridicată, posibilitatea de a găsi noi parteneri, implicarea în comunitatea artistică şi recunoaşterea valorii extraordinare pe care o au. Marca de calitate Festival European şi premiul acordat reprezintă o formă de branding care încurajează publicul să cunoască festivalurile şi să ia parte la ele. Marca de calitate Festival European înseamnă mai mult o recunoaştere pentru ambiţie şi calitate, în timp ce premiul Festivalul European EFFE va merge la un anumit număr de festivaluri care creează trenduri în acest domeniu. În plus, ghidul festivalurilor (tipărit şi online) va aduce acestora o vizibilitate mai mare, posibilitatea de a atrage noi spectatori şi de a stabili noi contacte şi colaborări.

Fundația Democrație prin Cultură de la Sibiu este partener în calitate de Hub pentru România şi are rolul de a dezvolta şi promova platforma EFFE în ţara noastră, precum şi de a numi un juriu de experţi care să evalueze festivalurile naţionale. În timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) de anul acesta a avut loc o conferinţă de lansare a proiectului în România, la care au participat Constantin Chiriac, preşedinte al Fundaţiei Democrație prin Cultură, preşedinte FITS, Cristian Radu, director executiv al Fundaţiei Democrație prin Cultură, director executiv FITS şi Hugo de Greef, coordonator EFFE. În cadrul conferinţei au fost anunţate criteriile care vor sta la baza evaluării:FOTO lansare EFFE 2_ (c)Tiberiu Ciorugă

1. Angajamentul artistic: modul în care festivalul contribuie la excelența artistică, care este relația cu artiștii și creatorii, participare la procesul creației contemporane;

2. Implicarea comunității: conexiunea locală între programul festivalului și producțiile locale, contribuţia festivalului la construirea identității sau a brand-ului orașului, modul în care festivalul se străduiește să construiască o rețea formată din public, artiști și susținători (ONG-uri, voluntari, sponsori, guvern);

3. Angajamentul european și internațional: cum conturează, promovează și crește festivalul competențele interculturale ale cetățenilor și ajută la reducerea stereotipurilor, cum colaborează festivalul cu parteneri din domeniul artistic din alte țări ale Uniunii Europene și nu numai.

Cei trei experţi numiți de reprezentanți ai Fundației Democrație prin Cultură care vor finaliza anul acesta selecția națională a candidaților sunt: reputatul critic şi eseist George Banu, profesor universitar de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Laurenţiu Damian, regizor, scenarist, profesor universitar la UNATC, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România şi Vasile Şirli, compozitor şi producător muzical, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, director muzical la Disneyland Resort Paris.

Aplicaţiile sunt deschise până la data de 15 noiembrie 2014, însă festivalurile din România sunt rugate să completeze aplicaţia până la data de 15 octombrie, pentru a putea primi asistenţă la completare, dacă va fi cazul, până la termenul final.

Pentru mai multe informații vizitați www.effe.eu.

Persoane de contact:

Victor Kiraly: kiraly.victor@gmail.com, (004) 0747 457 118

Emilia Robescu: emilia.robescu@gmail.com (004) 0746 309 644

Daniela Plopeanu

PR

Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu

tel. 0731 90 92 90

e-mail: daniela.plopeanu@sibfest.ro

Recomandările redacției