În ultimele zile, situația răspândirii noului virusului a mers tot mai mult înspre rău decât înspre bine, cu toate că primim asigurări că sistemul medical din țară nu va ajunge prea curând la o limită la care să se afle în imposibilitatea de a mai trata pacienți cu forme grave, similară cu ce am văzut în Italia sau Spania, în primăvară. Desigur, ne aflăm în al doilea val, care e și mai violent decât primul, dar am avut ocazia de a afla mai multe despre tratarea formelor bolii. Tocmai de aceea, se reorganizează spitale, este realocat personal medical pentru a face față numărului tot mai mare de cazuri.

Trendul la nivel de săptămână și analiza care o facem noi pe 14 zile arată un trend crescător la nivelul municipiului Arad. Săptămâna trecută vineri am depășit limita de 3, am urcat tot mai sus în această limită, avem și foarte multe focare care sunt izolate, dar le-am scos din calculul incidenței conform metodologiei INSP. Din punct de vedere al situației epidemiologice, contaminarea este comunitară, de aceea recomandarea noastră este ca oamenii să încerce să limiteze cât mai mult interacțiunile fizice în următoarea perioadă, purtarea măștii aerisiarea camerelor. Am închis foarte multe școli, am fost în zona industrială, am carantinat un bloc întreg de angajați, sunt cazuri la căminele de vârstnici. Noi ne-am dublat personalul, de când am venit în direcția de sănătate, am găsit direcția la 60 și ceva de persoane, acum suntem o sută și ceva și tot creștem prin detașări”, a spus dr. Horea Timiș.

La spitalul„Expo”, unde sunt făcute investigațiile pacienților diagnosticați cu Covid și internarea de zi a acestora, sunt solicitate ambulanțele, și ele într-un număr limitat, astfel că gestionarea transportului bolnavilor este iarași o provocare pentru autoritățile sanitare.

La Expo, pacienții erau duși pentru a fi programați pentru evaluare, erau solicitate ambulanțele și la Expo la un interval de timp îi aduceau să facă un CT și un examen de laborator, li se făcea un examen clinic și în funcție de rezultatul tuturor acestor examinări, marea majoritate plecau acasă, un număr foarte mic se internau. Marea majoritate a cazurilor care s-au internat în spital în intervalul acesta de timp, sunt persoane simptomatice, care aveau anumite acuze, care se prezentau la Spitalul Județean, unii știind că sunt Covid pozitiv, alții neștiind, cei care știau erau îndrumați spre alte secții, și în funcție de rezultatul testului erau internați pe Secțiile Covid sau non-Covid. Noi am suplimentat și cu paturi de la dermatologie și cu paturi de la oftalmologie, ceea ce a însemnat un supliment de 35 de paturi pentru Județean. Tot timpul, Spitalul Județean și spitalul de la Ineu, Spitalul Municipal și Spitalul din Grădiște au fost tot timpul la capacitate maximă. Noi în fiecare zi, vorbeam de 2, 3 maxim 5 paturi libere. Asta crea o problemă pentru că erau mulți pacienți în așteptare la UPU, care acolo erau temporizați până li se găsea un loc în spital. Externările se făceau greu pentru că erau solicitate ambulanțele, au dus la nemulțumirea unor pacienți, la nemulțumirea cadrelor medicale și la epuizarea în cele din urmă a tuturor locurilor disponibile din spital. Au fost niște eforturi supra-omenești, ca să gestionezi lucrurile astea și aici mă refer la tot Spitalul Județean. Organizarea acestor secții care nu erau de Covid până acum, necesita personal și necesita personal de o anumită calificare, noi trebuia să mutăm medicii de boli infecțioase și medicii pneumologi de la Grădiște, de la Spitalul Municipal, la Expo, la Dermatologie, la Oftalmologie, era un efort imens și este un efort imens.

Acum, cu ocazia schimbării metodologiei, medicii de familie vor face și vor fi remunerați pentru ceea ce fac astfel încât să poată și ei să se aprovizioneze cu echipamentele necesare. Cei asimptomatici, formele ușoare și chiar formele medii vor putea fi evaluate doar de medicii de familie. În momentul în care este nevoie de această evaluare, prin intermediul medicilor de familie, vor ajunge în unitatea spitalicească să fie evaluați. Ei se vor adresa pacienților cu forme ușoare, asiptomatici, va rămâne banalul Paracetamol sau antitusine sau în funcție de simptomele pe care le au pacienții, medicație simplă. Și cu control zilnic, asta înseamnă monitorizarea pacienților, și asta implică, zilnic să aibă contact cu pacientul și să urmărească starea lui de sănătate”, a spus dr. Gheorghe Domșa.

Dacă la începutul pandemiei, se solicita ambulanța pentru testarea suspecților de Covid, acum ei sunt îndreptați spre cabinetele medicilor de familie. „Aș vrea să vă dau câteva cifre, ce înseamnă pandemie în ultimele zile, din partea medicilor de familie, sunt cei care fac solicitare la 112 pentru testare un volum de lucru de 35, 40 de apeluri pe zi pentru a completa anexa 3 și pentru a fi testați pacienți simptomatici conform metodologiei INSP. Acest lucru ducea limitele de recoltare și transport a ambulanțelor undeva la maxim, dar acoperea tot județul, practic se colectau în 24 de ore probele, se ajungea la Direcția de Sănătate și se dădeau rezultatele a doua zi. Ieri, am avut în 12 ore 187 de solicitări. Punem asta și pe seama weekend-ului, urmărim îndreaproape acest trend. În momentul în care instituțiile de sănătate sunt depășite, ne vom concentra pe simptomatici, cu forme de risc și cei asimptomatici vor rămâne acasă neinvestigați, în atenția medicilor de familie. Am forjat toate echipamentele și paturile de spital pentru asimptomatici. Legislația încearcă să ducă un pic presiunea asupra medicilor de familie,” a spus dr. Horea Timiș.

Dr. Gheorghe Domșa a revelat faptul că la Arad au fost tratate și persoane din alte județe, trimise aici, tocmai pentru că în județul respectiv nu există organizarea și alocarea resurselor înspre secții Covid. În aceste cazuri, va trebui să fie făcut un efort pentru suplinirea paturilor pentru bolnavi Covid și în alte zone ale țării, pentru a putea face față afluxului de cazuri.

Nu dramatizăm, vrem ca oamenii să înțeleagă că lucrurile nu sunt chiar de glumă, dar nu dramatizăm, pentru că sistemul sanitar încă poate și poate mult. La județele mai apropiate de noi, la care lucrurile par că sunt în regulă, acolo nu se testează sau se testează foarte puțin. Au alocat foarte puține paturi pentru ATI, celelalte și le-au păstrat pentru că nu au vrut să facă eforturi mari. Nouă ne-au fost trimiși și de la Giurgiu și de la Cluj și de la Botoșani, ne-au fost trimiși și de la Brașov. Asta înseamnă că ei nu și-au alocat resursele, în Arad încă mai avem resurse, dar trebuie să le păstrăm, pentru că avem și celelalte patologii. Județele trebuie să fie solidare și să își asigure sistemul lor de acolo din zonă, organizatoric astfel încât să aibă numărul destul de paturi pentru pacienții cu Covid, corespunzător situației. Sistemul sanitar din România mai are multă capacitate până să spunem că este depășit”, a afimat Gheorghe Domșa.

Municipiul Arad este în scenariu roșu începând de sâmbătă, iar în cursul zilei de marți încă șase localități decât cele prevăzute inițial au intrat în scenariu roșu. Nu mai puțin de 167 de noi cazuri au fost confirmate în județul Arad în doar 24 de ore, persoanele testate de luni până marți. Oricum, strădania medicilor este de apreciat precum și a tuturor cadrelor medicale, ambulanțieri, infimiere, asistente toți cei implicați în lupta cu noul virus, care continuă să facă victime între cei mai vulnerabili, mai ales în rândul celor cu o stare de sănătate mai șubredă.

Recomandările redacției