EgiptComisia constituantă a aprobat duminică seară proiectul Constituției egiptene care va trebui supus referendumului, o primă etapă a foii de drum stabilite de armată pentru o ‘tranziție democratică’ după destituirea președintelui islamist Mohamed Morsi, relatează AFP.

‘Am aprobat proiectul’ Constituției, a anunțat la televiziune Amr Moussa, președintele comisiei constituante, alcătuită din 50 de membri.

‘Proiectul va fi remis marți (președintelui interimar) Adly Mansour’, a spus el, după care a încheiat: ‘Viață lungă Egiptului!’.

Noua lege fundamentală menține largi prerogative pentru armată, cum ar fi posibilitatea de a judeca civili în anumite cazuri, spre marea nemulțumire a apărătorilor drepturilor omului.

Potrivit foii de drum, referendumul privind Constituția urmează să fie organizat înainte de sfârșitul anului, însă oficiali au afirmat recent că este mai mult ca probabil ca scrutinul să aibă loc în ianuarie.

În cursul aceleiași zile, comisia constituantă a respins un articol al proiectului de Constituție care stabilea un calendar pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.

Articolul reformulat prevede că procedurile pentru ‘primele alegeri trebuie să înceapă la cel puțin 30 de zile după adoptarea Constituției și cel mult la 90 de zile după’. ‘Procedurile pentru celelalte alegeri trebuie să înceapă în termen de șase luni de la referendum’, adaugă documentul fără să precizeze care va fi primul scrutin.

Abdel Gilil Mustafa, un membru al comisiei, a afirmat la postul de televiziune că ‘președintele va decide care alegeri vor avea loc primele’. AGERPRES

Recomandările redacției