Procesul fostului lider al celui mai puternic cartel de droguri din lume, Joaquin „El Chapo” Guzman, care a fost extrădat din Mexic la începutul anului 2017, va începe luni la curtea federală din New York, acesta fiind acuzat de trafic şi distribuţie de droguri, relatează Reuters.

Procesul va începe prin alegerea membrilor juriului, având în vedere nivelul ridicat de atenţie asupra acestui caz şi notorietatea acuzatului, identitatea membrilor juriului va rămâne anonimă.

Guzman, în vârstă de 61 de ani, este fostul lider al Cartelului din Sinaloa denumire care provine de la statul mexican Sinaloa, unde cartelul îşi are originea. Autorităţile americane au descris gruparea drept una dintre cele mai puternice organizaţii de trafic cu stupefiante din lume.

Acesta a condus organizaţia în perioada 1989 şi 2014 şi este acuzat că a expediat către Statele Unite mai bine de 154 de tone de cocaină precum şi enorme cantităţi de heroină, marijuana şi alte droguri. Valoarea estimată este de 14 miliarde de dolari.

După apropae patru luni de audieri, va trebui să se decidă dacă dovezile sunt suficiente pentru a-l declara pe Joaquin Guzman vinovat de 11 capete de acuzare, printre care trafic şi distribuţie de droguri, posesie de arme, spălare de bani. El a pledat nevinovat.

Joaquin Guzman a fost inculpat pentru omor dar procurorii dau asigurări că pot oricând să demonstreze că a comandat cel puţin 37 de asasinate. Procurorii susţin că deţin numeroase probe care pot dovedi vinovăţia sa pentru toate cele 11 capete de acuzare

El a fost extrădat din Mexic în SUA pe data de 19 ianuarie 2017, după ce a fugit de două ori din închisorile mexicane.

Un oficial mexican a declarat pentru Reuters la acea dată că mişcarea a fost un spectacol de bună-voinţă pentru noul preşedinte american Donald Trump, care a fost inaugurat în următoarea zi, deşi Alberto Elias Beltran, adjunct al procurorului general responsabil de relaţii internaţionale, a negat orice legătură.

Porecla lui Guzman, El Chapo, face referire la statura acestuia, care are 1,67 m înălţime, şi înseamnă ”piticul”.

Recomandările redacției