Electricienii și instalatorii arădeni ar putea fi plătiți cu…tichete

0
273

Electricienii, instalatorii, grădinarii, șoferii personali şi îngrijitorii care muncesc cu ziua și sunt plătiți la negru vor fi impozitați, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, care pregătește o lege care să fiscalizeze muncile domestice.

Plata pentru munca prestată de zilieri se va face cu niște tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Un tichet va valora 15 lei și va avea elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care vor permite individualizarea și urmărirea acestuia, conform digi24.ro.

Cu aceste tichete, ministerul Muncii vrea să reglementeze munca la negru, iar cei care apelează contra cost la alte persoane pentru curățenie, grădinărit sau condus mașina ar putea deveni în curând niște mici angajatori.

Oricine are nevoie de un electrician care să îi repare o priză, sau de cineva care să îi tundă gazonul sau să îi facă curățenie în casă va trebui, mai întâi, să meargă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, unde va cumpăra tichete. Apoi, zilierul va merge cu tichetele respective tot la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a-și lua banii pe ele.

Acest lucru va veni la pachet cu o creștere inevitabilă a prețurilor pentru aceste servicii deoarece zilierul va primi aproape 80%. Diferența va fi oprită de stat sub formă de contribuții la sistemul de pensii, cel de sănătate și pentru impozit.

Totuși, Ministerul Muncii a stabilit facilități fiscale pentru cei care aleg să plătească muncitorii casnici cu tichete. Astfel, angajatorii ar putea beneficia de o reducere a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor cumpărate, potrivit aceleiași surse.

Reglementarea muncii domestice va aduce beneficii bugetului de stat, dar mai ales zilierilor, care vor putea beneficia de servicii medicale și de pensie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.