În Ţara Hălmagiului, străjuită de Muntele Găina şi străbătută de Crişul Alb, câţiva elevi coordonaţi de profesorii lor de la Liceul Tehnologic „Moga Voievod”, conştientizând aparte- nenţa la o comunitate cu adânci rădăcini istorice, cu obiceiuri şi tradiţii valoroase dar şi identice, vor să clasifice şi să conserve obiceiuri şi tradiţii locale milenare. Parteneriatele cu instituţii locale şi judeţene, muzee şi universităţi, consultarea arhivelor şi a unei vaste bibliografii, interviuri cu persoane în vârstă, adunarea şi conservarea unor obiecte vechi, dar mai ales sensibilizarea şi implicarea membrilor comunităţii, au fost câteva din activităţile desfăşurate în timp de liceeni.
De curând activitatea lor a fost remarcată la concursul interdisciplinar „Cultură şi civilizaţie în România”, etapă judeţeană, unde au participat cu proiectul „Elemente de cultură şi civilizaţie din Ţara Hălmagiului”. Concursul constă într-o probă teoretică, prezentarea portofoliului şi a proiectului de conservare a tradiţiilor şi obiceiurilor studiate dar şi o probă practică. Echipajul format din elevii clasei a XI-a: Mateş Mădălina, Goia Bogdan şi Tonţa Adrian, coordonaţi de profesoara Sîrban Cosmina şi profesoara Florea Jeni-Angela, au evoluat în prezent unui juriu avizat şi a publicului spectator şi au obţinut premiul I la faza judeţeană.
La etapa naţională a concursului interdisciplinar „Cultură şi civilizaţie în România” ediţia 2016, ce va avea loc la Suceava, la sfârşitul lunii mai, elevii Liceului Tehnologic Moga Voievod vor reprezenta judeţul Arad.

Recomandările redacției