discriminareElevii arădeni sunt alături de tânăra din Covasna care a fost găsită vinovată pentru faptul că a „îndrăznit“ să poarte o bentiţă cu tricolorul ţării sale. „Consiliul Naţional al Elevilor condamnă acţiunile de discriminare desfăşurate de elevii şi cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale faţă de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Cons­tituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a «îndrăznit» să poarte o banderolă cu tricolorul României!“, ne-a declarat Simina Dragoş, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Arad şi totodată preşedintele Consiliului Regional Vest.
De asemenea, elevii consideră că este jignitor faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. „Tragem un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept. Consiliul elevilor recunoaşte minorităţile naţionale existente pe teritoriul României şi sus­ţine dreptul acestora de a-şi păstra, dezvolta şi exprima identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă în condiţiile legii statului român, fără a afecta sau leza identitatea naţională a românilor, idealu­rile, limba şi cultura strămoşească“, mai declară Simina Dragoş.
Reamintim că două eleve în clasa a IX-a de la Liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna au purtat bentiţe tricolore pe 15 martie, cu ocazia zilei maghiarilor.
Fotografia cu una dintre fete a fost publicată pe internet, iar Sabina Elena a început să primească ameninţări cu moartea. Iată cum suna doar una dintre ameninţări, postată de un naţionalist ungur: „Jos Sabina ţigan Elena! Moarte Sabina Elena! Trăiască Ungaria Mare! Tineretul secuesc de libertate! Ardeal nu România! Rroma-nia ţigănia…“.
Elevii arădeni nu vor permite ca acest caz să fie trecut cu vederea. De vreme ce conducerea şcolii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna nu au luat atitudine în acest sens, Consiliul Elevilor va începe o serie de demersuri pentru a a atrage atenţia instituţiilor responsabile asupra comportamentului nejusticat şi ilegal al cadrelor didactice şi al colegilor reprezentanţi ai unei minorităţi naţionale.

Recomandările redacției