Pregătirile pentru ziua de  24 ianuarie – Mica Unire – au început inițial cu doi elevi prin participarea la Concursul interjudețean ,,Pe urmele unirii”, dar treptat s-au alăturat toți elevii clasei a VII-a A. Astfel, la Liceul ,,Atanasie Marienescu”, Sărbătoarea Națională a fost marcată prin diverse activități, precizează reprezentanții liceului.

Cei doi copii Georgiana Iacobescu și Onisim Crăciunescu, elevi în clasa a VIII-a, au realizat primele lor cercetări științifice despre evenimentul din 24 ianuarie 1859. Onisim a pregătit o lucrare despre ,,Valorificarea lui Alexandru Ioan Cuza în orașele și județele din România”, iar Georgiana despre ,,Alexandru Ioan Cuza în imagini”. Copiii au avut drept coordonator pe profesorul Melinda Gabriela Keresztes.

,,Elevii au urmărit prin acest demers diferite căi de cercetare. De pildă, Georgiana a prezentat ascensiunea și decăderea lui A. I. Cuza pe baza unor imagini pe care le-a găsit și le-a analizat. De asemenea, Onisim a prezentat rolul pe care îl are A. I. Cuza în zilele noastre.

Prin această temă, elevul s-a apropiat de istoria locală aflând, prin propria investigație, că în Lipova și în Arad există străzi și statui ridicate în cinstea lui A. I. Cuza.

Aceste cercetări au fost realizate sub formă de prezentări interactive PPT, prin îmbinarea informațiilor istorice cu animație, design, sunet, imagini, dar și prin valorificarea creativității.

La sugestia doamnei profesoare, ceilalți elevi au transpus ideile lui Onisim și ale Georgianei sub forma unor proiecte realizate pe planșe.

Prin aceste activități, la nivel local și interjudețean, s-a urmărit atât promovarea istoriei naționale/locale, cât și dobândirea mai multor competențe: dezvoltarea sentimentului patriotic, stimularea potențialului creativ și artistic al elevilor prin documentarea și realizarea de lucrări practice, dar și conștientizarea și responsabilizarea elevilor în propriul proces instructiv-educativ prin implicarea activă și directă”, menționează reprezentanții școlii pe pagina de facebook.

Sursa foto. facebook

Recomandările redacției