greva2Elevii din instituţiile de învăţământ arădene au intrat, ieri, în grevă japoneză, purtând asupra lor banderole albe în semn de protest faţă de subfinanţarea sistemului educaţional din România.
După cum se ştie, Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat Guvernului alocarea a 6% din PIB educaţie, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti, adaptarea învăţă­mântului tehnologic la cerinţele agenţilor economici, creşterea alocaţiilor şi ma­nuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Există prea multe cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de func­ţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, numeroase şcoli au toaleta în curte,  sunt lipsite de apă potabilă şi sunt prost încălzite de sobe vechi şi degradate, să nu mai vorbim de investiţiile într-un un proces de predare şi învăţare modern care lasă mult de dorit, atât în mediul rural cât şi în cel urban.
În ceea ce priveşte ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, Consiliul Naţional al Elevilor cere acoperirea totală a cheltuielilor de transport pentru a preveni creşterea ratei de abandon şcolar.
La nivel local însă, prioritatea este reprezentată de cifre. „Noi, Consiliul Ele­vi­lor, am luat decizia să susţinem această cauză a alocării celor 6% din PIB”, spune Sergiu Scolobiuc, elev în clasa a XII-a A la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” şi preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Arad. „Toate liceele din Arad s-au alăturat mişcării”.
Deşi au început deja la nivel naţional manifestările stradale ale elevilor şi studenţilor, Sergiu Scolobiuc ne-a comunicat că în Arad acestea ar constitui deocamdată o formă prea drastică de protest.
Elevii de la „Moise Nicoară” sunt sprijiniţi de profesori şi susţin că aceştia le-au explicat în detaliu miza şi i-au informat asupra legitimităţii dreptului de a protesta. Spre dezamăgirea lor însă, profe­- sorii nu au venit cu banderole, aşa cum au promis ambele sindicate.
De partea lor, sindicatele de profesori ne asigură însă că sunt de partea elevilor şi se bucură că aceştia li s-au alăturat. „E bine că realizează că viitorul lor este în pericol…. Putem avea şi demersuri comune”, declară Ieneşescu Dănuţ, li­derul arădean al Sindicatului Democratic din Învăţământ. Acesta susţine că în cazul în care problemele profesorilor nu vor fi soluţionate, se poate ajunge la o grevă generală şi la suspendarea anului şcolar.
Mai există şi alte nemulţumiri în cadrul C. N. „Moise Nicoară”.  Cei cu care am discutat susţin că anumite fonduri europene nu au ajuns niciodată la destinaţie. Astfel, deşi renovarea interioară pare finalizată, persistă încă anumite probleme legate de mobilier. Elevii nu doresc însă ca acest protest paşnic să fie confiscat şi se concentrează pe misiunea lor imediată.
(G.S.)

Recomandările redacției