Elevii din Arad vor primi diplome şi în limba maghiară

0
360

bilingvPentru prima dată, elevii din judeţul Arad vor primi în cadrul festivităţilor de încheiere a anului şcolar diplome bilingve. Ordinul vine de la Ministerul Educaţiei Naţionale, prin cabinetul secretarului de stat pentru învăţământ în limbile minorităţilor naţionale şi este semnat de către un arădean, respectiv Kiraly Andras Gyorgy. Înştiinţarea se adresează tuturor inspectoratelor şcolare din România. „Având în vedere festivitățile organizate cu ocazia încheierii anului școlar, vă facem cunoscut că, în conformitate cu prevederile art. 10, alin. 4 și ale art. 45, alin. 14 din Legea educației naționale nr. 1, cu modificările și completările ulterioare, diplomele care însoțesc premiile acordate elevilor la sfârșitul anului școlar pot fi redactate și în limba maternă de predare a claselor respective. Menționăm că aceste diplome nu fac parte din documentele școlare oficiale din sistemul național de învățământ preuniversitar nominalizate în Ordinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 6551/2011, privind documentele școlare și universitare oficiale care se întocmesc numai în limba română“, se arată în cerinţa semnată de secretarul de stat arădean.

În felul acesta, cele mai multe diplome bilingve din Arad vor fi în limba maghiară. Există însă şi câteva cazuri, la Nădlac, unde diplomele vor putea fi citite în limba slovacă şi este posibil ca în alte câteva localităţi din judeţ se fie scrise în ucraineană. Având în vedere că etnicii germani au rămas foarte puţini, este greu de crezut că vor mai exista diplome şi în limba germană.

„Diplomele în limbile minorităţilor naţionale reprezintă o noutate, în ciuda faptului că aceste licee le scriau şi până acum în ambele limbi. În Arad vorbim despre limbile maghiară şi slovacă“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.