Conform statisticilor, țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte competenţele digitale. Practic, asta înseamnă că majoritatea elevilor sunt şi analfabeţi digital. Cei mai mulţi dintre elevii români nu ştiu nici măcar să trimită un e-mail. Sunt date care îi îngrijorează inclusiv pe oficialii europeni, care au ţinut o conferinţă pe această temă.

Îngrijorător este faptul că doar un sfert dintre elevii din România au competenţe digitale ridicate. Peste trei sferturi dintre ei se încadrează la nivelul nefuncţional sau minim funcţional, ceea ce înseamnă că elevul din această categorie nu ştie nici măcar să deschidă calculatorul, să trimită un e-mail ori să verifice sursa unei informaţii, dar nici să-şi protejeze identitatea în online.

Așadar, concluzia este că elevii nu stau cu folos pe Internet. Cu toate  că majoritatea copiilor stau zi de zi pe tablete, telefoane  sau calculatoare, totuşi, nu ştiu să facă lucruri elementare, ci doar să se joace, spun specialiştii. Astfel, cei mici îşi consumă ineficient timpul online, trage un semnal de alarmă Comisia Europeană, care vrea ca 80% din populaţia României să aibă aceste competenţe digitale până în 2030.

În planul Ministrului Educaţiei este să introducă tablele smart în peste 80.000 de săli de clasă. Sorin Cîmpeanu crede că aşa îi va ajuta pe elevi şi profesori să dobândească aceste competenţe digitale. Mai mult, ministrul vrea să formeze în acest domeniu peste 100.000 de dascăli. Totul s-ar putea întâmpla din 2023, până la finalul anului 2024, conform observator.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției