Elevii majori din şcolile speciale ar putea să primească  în continuare alocaţie, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani, conform unei iniţiative legislative. În prezent, se prevede că numai copiii din sistemul de învăţământ liceal şi profesional primesc alocaţia de stat şi după împlinirea vârstei de 18 ani.

Elevii care împlinesc 18 ani şi sunt înregistraţi în sistemul de învăţământ special nu primesc alocaţia de stat pentru copii, deşi au legal în continuare obligaţia de a merge la şcoală.,, Există o vădită discriminare a elevilor majori din învăţământul special, discriminare pe care iniţiativa de faţă o corectează. Ei trebuie încurajaţi şi ajutaţi, nu pedepsiţi”, spun inițiatorii proiectului de lege.

Astfel că, dacă proiectul legislativ va fi aprobat, alocaţia de stat  se va acorda şi tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului special,  până la finalizarea studiilor.

Senatorul care a inițiat proiectul, a atras atenţia asupra faptului că, elevii din învăţământul special sunt tineri cu grave probleme de sănătate, motiv pentru care ei sunt încadraţi în şcoală mult mai târziu decât cei care nu se confruntă cu astfel de dificultăţi.

,,Acest lucru ne-a fost semnalat de către foarte mulţi părinţi care se află într-o situaţie cât se poate de disperată şi urgentă, având acasă un copil care necesită o îngrijire aparte şi care nu mai beneficiază de un drept conferit tuturor elevilor prin Constituţie”, a mai spus senatorul.

Recomandările redacției