Reprezentanții Ministrul Educației au făcut declarații pe tema introducerii criteriului ratei de vaccinare în deschiderea fizică a școlilor.  Așadar, școlile care au o rată de vaccinare sub 60 la sută vor începe școala în sistem online, iar scolile unde rata de vaccinare este peste 60 la sută vor avea elevii în bănci, conform edupedu.ro.

În acest sens, începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi afișata pe site-ul fiecărui ISJ/ISMB.

Este pregătit pentru semnare al treilea ordin care se referă la modalitatea de începerea școlii. Școala va începe pentru toți elevii și pentru toți copiii din grădiniță în data de 8 noiembrie, atât la învățământul de stat cât și în  învățământul privat.

Este în curs de derulare ședința Comitetului Național pentru situații de urgență prin care se propune modificarea ordinului ministrului educației și ministrului sănătății în acest sens.

În foarte scurt timp va fi validată propunerea, ordinul va fi semnat și va fi transmis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în așa fel încât pe parcursul acestei zile să poate exista ședințele de Consiliu de administrație în fiecare școală prin care să se ia decizia de funcționare a școlii începând din 8 noiembrie. Rata de vaccinare a fiecărei școli și grădinițe va fi disponibilă pe site-ul fiecărui inspectorat școlar județean.

 

În situația în care dincolo de rata de vaccinare există probleme la nivel de resurse umane, sunt profesori infectați carantinați, sau există probleme de infrastructură, va exista în continuare ca la nivel școlar să se depună o cerere pentru ca școala să rămână online, chiar dacă are rata de vaccinare de peste 60 la sută.

Rata de vaccinare de peste 60 la sută, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, exista în 54 la sută din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învățămînt privat

Acest prag va fi actualizat de acum încolo săptămânal, ziua de vineri fiind considerat o zi de referință.

În momentul în care va depăși 60 la sută, acea școală sau grădiniță poate trece la învățământ cu prezență fizică.

Toate aceste reguli pot fi aplicate din două motive. În sistemul de învățământ avem disponibile rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădinița din România, lucru care nu se mai întâlnește în niciun alt domeniu, drept pentru care mulțumesc tuturor colegilor din învățământ că au înțeles importanța vaccinării pentru siguranță sanitară în școli și de asemenea la nivelul sistemului, incluzând și învățământul universitar, rata de vaccinare este de 70 la sută.

Există doar 12 județe în care la nivel județean media este sub 60 la sută, am menționat deja acele județe.

Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceenilor, apoi urmează grădinițele, apoi școlile gimnaziale, conform edupedu.

 

 

Recomandările redacției