Acum câteva zile, Monica Anisie a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că în perioada următoare se vor lua mai multe măsuri în funcţie de situaţia epidemiologică din țară. Din ce în ce mai multe localități sunt aproape de pragul de 3 îmbolnăviri cu coronavirus la mia de locuitori, așa că școlile se pare că vor fi închise rând pe rând, iar elevii vor învăța de-acasă online.

Am definitivat planul de măsuri cu privire la predarea online, care are în vedere și modalitatea în care fiecare unitate de învățământ a distribuit tabletele transmise de MEC. Am stabilit cu inspectorii școlari ca după ce se încheie Comitetul pentru Situații de Urgență să realizăm o videoconferință cu toți directorii unităților de învățământ din București”, anunța Anisie când Capitala a intrat în planul roșu.

Tot mai multe școli vor intra în planul roșu. În aceste condiții, se pare că tezele vor fi eliminate din acest an școlar, deorece nu există posibilitatea susșinerii acestora de către elevii aflați acasă. Masura a mai fost aplicată şi în primul val de pandemie din primăvară când nu a existat posibilitatea de susţinere a examanelor.

Pe de altă parte, se vor scurta orele pentru elevi astfel încât aceştia să petreacă mai puţin timp în faţa calculatoarelor. Se va renunţa și la anumite capitole din diverse materii şi se discută de asemenea despre predarea multidisciplinară.

Întrebată dacă tezele vor fi eliminate în anul şcolar 2020-2021, ministrul Educaţiei a declarat că dacă va fi nevoie se va lua şi această măsură. „Vom lua măsurile care se impun în funcție de situația creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut și în primăvară, când am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista posibilitatea de a susține aceste examene”, a explicat Monica Anisie.

De asemenea, olimpiadele s-ar putea desfășura online. Ministrul Educației a anunţat un ordin care prevede normele de desfăşurare a orelor online. Acest ordin prevede reducerea drastică a materiei, renunţarea la anumite capitole de la diferite materii, adaptarea programei pentru predarea digitală, scurtarea orarului pentru elevi astfel încât să nu mai petreacă multe ore în faţa calculatorului, dar şi predarea multidisciplinară.

Potrivit ministrului, profesorii de limba și literatura romană, respectiv de engleză ar putea de exemplu să predea în tandem, pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să stea atât de multe ore în fața calculatorului.

Recomandările redacției