Un număr de 136.871 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru a susţine probele scrise ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2018, care va începe azi cu testul la Limba şi literatura română.
Potrivit MEN, pentru susţi­ne­rea probelor scrise de la Bacala­reat 2018 în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de candidaţi din toate promoţiile – 118.856 de candidaţi din promo­ţia curentă, respectiv 18.015 – din promoţiile anterioare, rela­tează digi24.ro.
Marţi se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă: ma­ghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi italiană. Miercuri, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune – cea la alegere a profilului şi specializării este programată joi.
Afişarea primelor rezultate la Bacaureat 2018, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12,00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12,00 – 16,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor pro­belor de evaluare a competen­ţe­lor lingvistice şi digitale, susţine­- rea tuturor probele scrise şi ob­ţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.
În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate, „nota ini­ţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau des­creştere, prin nota acordată la contestaţii”. Cu alte cuvinte, nota Comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.

Recomandările redacției