smurd

Singurul elicopter SMURD al Aradului, care deserveşte alte patru judeţe (Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin) a fost indisponibilizat la sol, luni-seară, în jurul orei 18,00, printr-un Ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor.

Decizia, care vizează, de altfel, toate elicopterele de acest tip care au ca scop salvarea de vieţi omeneşti, vizează unităţile operative din ţară şi a fost luată ca urmare a evenimentului aviatic petrecut în lacul Siutghiol, din municipiul Constanţa.

Căpitan George Pleşca, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Arad, ne-a declarat că astfel de decizii radicale, prin care un elicopter SMURD a fost indisponibilizat la sol, nu au mai fost luate de acum aproximativ şase ani. „Atunci, din câte îmi amintesc, a fost vorba de accidentul aviatic de la Tihuţa, din judeţul Bistriţa Năsăud. Dar în Arad nu au existat cazuri de indisponibilizare la sol, exceptând situaţiile în care elicopterul trebuia să fie verificat tehnic”, preciza purtătorul de cuvânt al ISUJ Arad.

SMURD Arad a început activitatea în anul 2008, iniţial cu două echipaje de prim ajutor calificat, evoluând cu trei şi crescând la patru cu echipajul de terapie intensivă mobilă.

Acum sunt active opt echipaje de prim ajutor (Bârzava, Chişineu-Cris, Sebiş, Ineu, Gurahonţ, Nădlac, Birchiş, Bârzava şi Vinga) şi un echipaj de terapie intensivă mobilă la Arad.

Personalul SMURD este alcătuit din 10 medici specialişti/rezidenţi de medicină de urgenţă, 19 asistenţi şi 145 de paramedici aflaţi în structura ISU sau a autorităţilor locale (două echipaje de prim-ajutor calificat sunt în colaborare cu autorităţile locale Nădlac şi Vinga).

Ancheta

Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu (constituindu-se pe rolul acestei unităţi un dosar penal), cu privire la faptul că un elicopter aparţinând SMURD Constanţa s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol, situat pe raza municipiului Constanţa, rezultând decesul celor patru persoane aflate la bord. „La locul evenimentului s-au deplasat imediat doi procurori militari, din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în vederea efectuării cercetării la faţa locului şi dispunerii măsurilor procedurale necesare. Doi piloți din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și două cadre medicale aparținând SMURD Constanța și-au pierdut viața luni, 15 decembrie a.c., în urma prăbușirii unui elicopter SMURD de tip EC 135”, spuneau anchetatorii.

În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Județean Constanța.

Accidentul a fost semnalat prin sistemul de urgență 112 la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30 primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac. La ora 16.45, medicul Laura Vizireanu a fost găsită, resuscitată și transportată la Spitalul Județean Constanța, unde însă a încetat din viață.

La operațiunile de căutare a victimelor accidentului au participat forțe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, printre care scafandri, pompieri salvatori, jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră din Garda de Coastă. Intervenția a fost în dinamică, fiind implicate în total peste 180 de forțe, căutările fiind îngreunate, potrivit scafandrilor, de temperatura scăzută a apei și cantitatea mare de mâl de pe fundul lacului.

Elicopterele operate de SMURD, de tipul celui implicat în accident, au fost oprite la sol.

Recomandările redacției