Elon Musk a prezentat prima navetă spaţială concepută pentru transportul de călători pe Lună şi, ulterior, pe Marte

0
279

Elon Musk a prezentat, sâmbătă seara, primul vehicul spaţial al companiei sale „SpaceX” conce­put cu scopul de a transporta călători pe Lună şi, ulterior, până pe planeta Marte, scrie Mediafax.
Elon Musk a prezentat vehiculul spaţial la baza SpaceX din Boca Chica, Texas. „Conştiinţa este un lucru rar şi preţios şi ar trebui să facem toţi paşii necesari pentru a păstra lumina conştiinţei”, a comentat Musk. „Eu cred că ar trebui să facem tot ce putem ca să ajungem o specie multiplanetară şi să extindem conştiinţa dincolo de Pământ, şi ar trebui să fa­cem asta acum”.
Prototipul prezentat de Musk poartă numele Mark 1 şi este una dintre cele două navete de acest tip realizate de Space X. Cea de-a doua, Mark 2, se află la baza Space X de la Cape Canaveral, Flo­rida. Musk afirmă că primul zbor al navetei Mark 1 va avea loc „într-o lună sau două”. Racheta va fi lansată din Texas cu o traiectorie suborbitală care nu va depăşi altitudinea de 19 km. Primul zbor pe orbită ar putea să urmeze în următoarele şase luni.
Naveta este descrisă de fondatorul SpaceX ca un amestec „ciudat” între un echipament de propulsie, o cabină de control şi un sistem de paraşutare. Aparatul va putea să ajungă singură la sol la capătul călătoriei, un lucru obţinut şi pentru alte dispozitive produse de SpaceX. De data aceasta manevrele pentru revenirea pe Pământ ar fi diferite. Dacă Falcon 9 şi Falcon Heavy reveneau la sol pe o traiectorie aproape verticală, noul vehicul spa­ţial ar pluti treptat prin straturile atmos­- ferice pentru a se ridica la verticală înaintea aterizării.
„E o manieră destul de nouă de a controla o rachetă. Seamănă mai mult cu o paraşută. Va fi teribil să vezi cum aterizează”, a explicat Musk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.