ELUn număr de 125 de înregistrări în format digital ale emisiunilor realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă în decembrie 1989 au intrat în posesia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care le va pune la dispoziția cercetătorilor și publicului interesat la sediul IICCMER, iar unele extrase vor fi postate pe un website dedicat.

Potrivit unui comunicat al IICCMER remis miercuri AGERPRES, demersul face parte dintr-un proiect derulat în parteneriat cu Hoover Institution Archives, Stanford University (California, SUA), care presupune digitizarea a 3.350 de înregistrări realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă pe parcursul a mai bine de 30 de ani.

„Prima parte a arhivei, conținând 415 materiale din perioada 1956-1991, a fost livrată către IICCMER în luna mai a anului trecut. Înregistrările din arhiva americană au fost achiziționate din fonduri publice”, se arată în comunicat.


De asemenea, o copie a arhivei digitale a Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă va fi depusă la Arhivele Naționale ale Romaniei.

„Atâta vreme cât vom avea resursele necesare, vom continua să aducem acasă arhiva Europei Libere și să o facem disponibilă pentru publicul din România. Nu se poate imagina o analiză a regimului comunist fără inventarierea opoziției și a reacțiilor jurnaliștilor de la acest legendar post de radio. Europa Liberă și oamenii ei au facilitat revoluția din 1989, iar achiziționarea acestor înregistrări, în anul în care comemorăm 25 de ani de la acele evenimente, reprezintă o reușită. Totodată, apreciem că interesul pentru aceste înregistrări este foarte mare” a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

În anul 2001, statul român a recunoscut importanța și meritele postului de radio, reprezentanții acestuia primind distincții și diplome „ca semn al durabilei recunoștințe și prețuiri a poporului român”.

În 2008, când emisiunile destinate României au încetat, Europei Libere i-a fost decernat Ordinul Cultural în grad de mare ofițer pentru contribuția la promovarea libertății de exprimare, în special în timpul României comuniste.

Emisiunile destinate României, inițiate în 1950, au încetat în august 2008. Între 1950 și 1989, secția română a Radio Europa Liberă a fost condusă de următorii directori: Mihail Fărcășanu, Camil Ring, Alexandru Gregorian, Noel Bernard, Ghiță Ionescu, Preda Bunescu, Mihail Cismărescu, Vlad Georgescu, Nicolae Stroescu-Stînișoară, Nestor Ratesh.

AGERPRES

Recomandările redacției