Energia „frige” palmele consilierilor: Se va da drumul la căldură, după ce se vor înregistra sub 10 grade Celsius, timp de trei nopţi consecutive

0
956
  • Prețul Gigacaloriei pentru populație se menține la 273,85 lei.
  • Pierderile suferite de operator, acoperite de către municipalitate.
  • Vom avea şi zece autobuze electrice

Consiliul Local al Municipiului Arad se convoacă în şedinţă publică ordinară pentru ziua de miercuri, 17 octombrie 2018, ora 14, 00, unde se vor discuta un număr de nu mai puțin de 36 de puncte. Calupul se începe cu proiectul privind stabilirea numărului și al cuantumului burselor acordate în învățământul preuniversitar de stat din Municipiul Arad, pentru anul școlar 2018-2019 și continuă cu proiectele precum modificarea statului de funcții al Serviciului public de interes local „Direcția de Asistență Socială Arad” de sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad sau proiectul referitor la aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru achiziţia de autobuze electrice, aprobarea studiului de oportunitate privind achiziţia de autobuze electrice şi a demarării procedurilor de achiziţie publică – etapa I, pentru atribuirea contractului de achiziţie a 10 autobuze electrice.
Toate punctele sunt importante, dar un număr de patru proiecte ne-au atras atenția într-un mod deosebit. Acestea se referă la energia termică și tarifele pentru aceasta. Întrucât iarna se apropie cu pași înceți, dar siguri, este bine să ne gândim la gazul pe care urmează să îl folosim și la facturile ce vor trebuie plătite. Punctele 27, 28, 29 și 31 sunt cele care tratează aceste probleme.
Prețul căldurii pentru populație se menține
Punctul 27 se referă la aprobarea de principiu a prețului pentru producerea energiei termice (exclusiv prețul energiei termice produsă în cogenerare) și a tarifelor pentru activitățile de transport și distribuție a energiei termice. Prețul, conform informațiile primite, va fi de 214,77 lei/Gcal pentru producerea energiei termice. Tot la acest punct se mai menționează tariful local pentru transportul energiei termice destinată populației = 75,10 lei/Gcal și tariful local pentru distribuția energiei termice destinată populației = 168,92 lei/Gcal, urmând ca suma totală pentru producere, transport, distribuție și furnizare să fie de 458,79 lei/Gcal (inclusiv TVA). Pentru populație, însă, prețul se menține la valoarea de 273,85 lei/Gcal.
Deci, de unde vor veni banii pentru acoperirea restului de 184,94 lei/Gcal? Răspunsul vine vag de la Primărie. Urmează a se propune o subvenție pentru acoperirea diferenței, dar nu se specifică sursa acestei subvenții. Un lucru e cert- banii tot vor trebui să vină de undeva.
Pierderi acoperite de Primărie
În perioada ianuarie-mai 2018, operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad a înregistrat pier­deri induse de prestarea servi­- ciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif, înregistrate de operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad, în perioada ianuarie-mai 2018. Aceste pierderi, în valoare de 5.157.434,10 lei, vor fi plătite din excedentul bugetului local al Municipiului Arad.
Proiectul numărul 29 se referă la aprobarea documentației de atribuire a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în Municipiul Arad. Acest proiect vine cu o sumedenie de articole, în care se includ date referiotare la energia termică din sistemul centralizat.
Când se dă drumul la încălzire?
Ei și dacă am văzut partea de logistică, să vedem și când se va da drumul la energia termică.
Conform punctului 31 aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, ,,Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 20:00 – 6:00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10°C, între orele 20:00 – 6:00”.
Rămâne de văzut când temperaturile vor scădea sub 10 grade Celsius, pentru a se putea da drumul la încălzire. Să sperăm că nu se vor mai modifica alte lucruri între timp și ca societatea să se țină de contract și să furnizeze căldură arădenilor pentru toată perioada fără a se mai mări pre­țul. Oricum, vă vom ține la curent cu ședința CLM și cu ce decizii se vor lua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.