energie_imunitate_3062228c99Energia şi imunitatea sunt doua stari care merg mâna în mâna. De multe ori ne-am dori sa ne bucuram de orele libere sau sa avem suficienta energie pentru a face faţa provocarilor de peste zi, dar ne descurajam pentru ca ne simţim slabiţi, pentru ca ne paşte raceala sau suntem în pragul de a fi din nou într-o stare precara de sanatate. Ce putem face pentru a ne recapata energia şi pentru a fi din nou în forma maxima?

 

Pasul 1: trebuie sa aflam de ce ne simţim slabiţi

Vremea nu ţine cu noi, este frig şi ploua şi de aceea suntem tentaţi sa stam mai mult în casa. Cum dispare soarele, nivelul de energie al organismului scade, iar virozele şi racelile sunt peste tot împrejur. Suntem dependenţi de lumina naturala, în descreştere în sezonul rece, lumina care ne ajuta atât în generarea bunei dispoziţii, cât şi în sporirea eficienţei sistemului imunitar. De asemenea, programul la locul de munca are tendinţa de a se aglomera. Majoritatea activitaţilor profesionale se intensifica în perioada de toamna, iar acest lucru ne solicita şi ne preseaza în şi mai mare masura, contribuind la instalarea unei stari de anxietate şi de oboseala.

 

Toţi aceşti factori sunt ca un tavalug care genereaza şi mai multe probleme. Fiind mai ocupaţi, este posibil sa ne abatem de la regimul alimentar ideal, sa mâncam pe fuga şi sa alegem alimente care se prepara rapid, dar care nu ofera neaparat şi cei mai buni nutrienţi. Astfel, organismul este privat de cantitatea optima de vitamine şi minerale de calitate corespunzatoare, ajungând pâna la punctul în care unele dintre acestea devin deficitare. Fara ele, sistemul imunitar îşi pierde din putere şi suntem mai expuşi la diverse afecţiuni, motiv pentru care riscam din nou sa pierdem din energie în favoarea problemelor de sanatate.

Pasul 2: organizare eficienta şi alimentaţie corespunzatoare

Pentru a nu fi luaţi pe nepregatite de un sezon aglomerat, o soluţie ar fi sa ne organizam cât mai din timp toate sarcinile pe care le avem de îndeplinit, privind lucrurile în ansamblu şi pe o perioada cât mai mare de timp. Astfel ne putem elibera programul şi, de ce nu, putem aloca timp şi pentru activitaţi recreative care sa ne ofere un tonus pozitiv. Câteva ore petrecute cu prietenii, cu familia, o plimbare în parc atunci când condiţiile meteorologice o permit sunt atuuri pe care le putem folosi pentru a ne relaxa, fiind cunoscute efectele negative ale stresului asupra starii de sanatate.

Alimentele pline de vitamine şi de minerale sunt, de asemenea, un ajutor de încredere pentru obţinerea energiei necesare şi pentru susţinerea imunitaţii organismului. Din seria alimentelor utile în astfel de situaţii se numara fara îndoiala merele, citricele (portocale, lamâi, grepfrut), prunele, capşunele, morcovii, conopida, spanacul, broccoli sau varza.

Sursa: unica.ro

 

 

Recomandările redacției