Elevii cu cerinţe speciale din judeţul Arad trăiesc o adevărată dramă. Pe lângă necazurile pricinuite din cauza bolii, unde nu prea este mare lucru de făcut, sărmanii copii au de înfruntat şi indiferenţa unui sistem care îi lasă pur şi simplu să se stingă. Drama lor este una dublă: boala pricinuită de soartă şi sistemul care le ignoră pur şi simplu existenţa.
Deşi situaţia pare cinică, în judeţul Arad procentul celor care sunt plătiţi să se ocupe de problemele acestor copii cu nevoi speciale abia acoperă 30 % din necesar. În acest moment în județul Arad sunt doar 32 de profesori consilieri și 14 profesori logopezi care acoperă aproximativ 30% din necesarul județului, raportat la cei 61563 de preșcolari/elevi din care 22290 în mediul rural. În mod normal, un psiholog ar trebui să deservească un număr de 800 de elevi, iar un profesor logoped un număr de 400 de elevi.
Soluţii de la Guvern
La inițiativa vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici, a avut loc la sediul Consiliului Judetean Arad o întâlnire de lucru privind importanța activităților desfășurate de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, sub coordonarea metodologică a Inspectoratului Școlar Județean Arad. „Măsurile discutate la nivel jude­țean  vor fi aduse la cunoș­- tința Guvernului României și a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, spre a fi soluționate, acolo unde situația o impune”, a subliniat Claudia Boghicevici.
Au fost consultați pe problematica pusă în discuție Claudius Mladin, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Arad și Ovidiu Toderici, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad. Discuțiile  au vizat implicarea unor persoane abilitate în vederea susținerii activităților de integrare a elevilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă, pentru a le acorda posibilitatea unei educații adaptate nevoilor specifice acestei categorii de elevi, precum primării, DGASPC, universitățile locale, ONG-uri și voluntari.
De asemenea s-a discutat despre aplicarea Hotărârii Guvernului României privind  repartizarea pe județe a sumelor necesare plății drepturilor copiilor cu CES înscriși în învățământul de masă, precum și meto­- dologia de acordare a acestor drepturi. Un alt punct de discuție a vizat înființarea unor noi posturi de profesori consilieri școlari (psihologi) și  de profesori logopezi în baza OMECTS 5555/2011 care prevede ca un profesor consilier școlar (psiholog) să deservească un număr de 800 de elevi, iar un profesor logoped un număr de 400 preșcolari/elevi.
,,Apreciem interesul pe care conducerea Consiliului Județean Arad îl manifestă față de problemele sistemului educațional preuniversitar arădean și suntem con­- vinși că demersurile noastre comune vor găsi soluționare la nivelul Guvernului”,  a declarat Ovidiu Toderici, director CJRAE Arad.
(A.C.)

Recomandările redacției