eroiÎntr-un cadru solemn şi în prezenţa a doi episcopi, duminică, 20 septembrie, şapte veterani din Al Doilea Război Mondial au primit la iniţiativa primarului Corneliu Popi-Morodan cu sprijinul Consiliului Local Ghioroc titlul de cetăţeni de onoare ai comunei Ghioroc, prin Hotărârea nr. 73/8 septembrie 2015 pentru exemplul strălucit de bravură şi spirit de sacrificiu, de care au dat dovadă în eroicele lupte de la Miniş-Ghioroc-Cuvin din perioada 14-20 septembrie 1944.
Din cei şapte au fost prezenţi doar trei la ceremonie, este vorba de: Ioan Gherase, Mihai Popescu şi Cicerone Trîncu; cei patru care nu au fost prezenţi sunt: Bebe Osman, Dumitru Farcaş, Victor Oltei şi Ion Todei.
Pentru cei şapte şi pentru toţi cei care au luptat eroic în zona Podgoriei Aradului pentru libertatea şi intergritatea României, cei din comuna Ghioroc sunt şi vor fi veşnic recunoscători.
Faptele eroice a elevilor Şcolii de Subofiţeri Infanterie-Rezervă Radna au fost comemorate atât la Parohia Ortodoxă Ghioroc cât şi la Miniş. La Ghioroc, în cadrul Sfintei Liturghii a fost prezent ÎPS Timotei după care împreună cu preotul paroh Mircea Ciorogariu au oficiat slujba de parastas la Troiţa Eroilor din curtea bisericii de la Ghioroc, ridicată chiar de cei care au supravieţuit războiului.
După participarea la Sfânta Liturghie şi parastasul de pomenire al eroilor din 1944, în Parohia Ghioroc, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi-a continuat pelerinajul în parohia vecină Miniş.
Aici a avut loc un eveniment dedicat eroilor de la Miniş, organizat de către Primăria Comunei Ghioroc – Consiliul Local şi Parohia Ortodoxă Miniş. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, invitat la acest eveniment. Cei doi ierarhi au oficiat, la finalul Sfintei Liturghii, un parastas de pomenire pentru cei doisprezece elevi sergenţi de la Şcoala de Subofiţeri de Infanterie de la Radna, căzuţi la datorie în timpul luptelor din 14-20 septembrie 1944.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a făcut referire la faptul că datele principalelor lupte se înscriu în perioada sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, care ne aduce aminte de istoria din vremea împăratului Constantin cel Mare care a dat libertate creştinismului în urma luptei hotărâtoare pentru libertatea Imperiului Roman în care oastea lui, cu mult mai mică decât a duşma­nului, a învins, asemenea celor de la Păuliş, prin viziunea crucii.
Tot în memoria acestora, dar şi în amintirea vechii biserici parohiale, bombardată în acele zile, după sluj­ba parastasului  a fost sfinţită o troiţă comemorativă ridicată în curtea bisericii de către Puiu Emilian Valea, fiu al satului Miniş. De asemenea, cu acest prilej a fost lansată cartea „Război pe Mureş şi Crişul Alb” şi s-a putut  viziona expoziţia foto „Minişul de altădată”. Cum se cuvine, atât la troiţa de la Ghioroc cât şi la cea de la Miniş au fost depuse coroane din partea armatei, a veteranilor şi a primăriei Ghioroc. De asemenea, la iniţiativa aceluiaşi Puiu Emilian Valea a avut loc şi o întâlnire între fiii satului Miniş cărora li s-au înmânat diploma pentru cei care s-au născut şi au crescut în satul Miniş. După  aceste evenimente a avut loc tradiţionala agapă la un restaurant din localitatea Miniş.
Toate acestea au fost posibile cu implicarea şi sprijinul primarului comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan împreună cu Primăria Ghioroc şi Consiliul Local Ghioroc.
(E.C.)

Recomandările redacției