Eroii care au luptat acum 73 de ani pentru apărarea Defileului Mure­- șului, impotriva trupelor hortyste invadatoare vor fi comemorați la Păuliș, în 16 septembrie. Comunitatea de la Păuliș, reprezentanții Prefecturii vor participa sâmbătă, la ceremonialul de omagiere a eroilor.
Manifestările vor începe cu sluj­ba religioasă la Cimitirul Eroilor din Radna, la ora 9.00 și vor continua cu o deplasare la Biserica Ortodoxă din Păuliș. Între ora 9.40 și 10.00 se va merge la Biserica Ortodoxă din Păuliș, unde se va ține sfânta liturghie cu parastas. La 11.45 se va face o deplasare la Monumentul Eroilor din Păuliș, iar de la ora 12.00 va avea loc un ceremonial religios și militar, cu prezentarea onorului și depunere de coroane, la Monumentul Eroilor de la Păuliș. După ora 12.00, manifestările se vor încheia cu prezentarea onorului. Programul a fost anunțat de Prefectura Arad.
Bătălia de la Păuliş este o pa­gină de istorie care cuprinde una dintre cele mai aprige lupte din Al Doilea Război Mondial, purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra germaniei hitleriste şi a aliaţilor acesteia.
Câțiva elevi ai Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi depășeau. După ce Armata Română a întors armele, încercările armatelor hortyste de a păstra Transilvania au fost zădărnicite de încăpățânarea militarilor români. Ofensiva hortyş-tilor la graniţa de vest a început la 5 septembrie 1944, Aradul a căzut în fata invadatorilor la 11 septembrie. Divizia ungară, cu un efectiv de  20.000 de militari și-a continuat înaintarea pe Valea Mureșului, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulișului de către un detașament român, format din trei batalioane de elevi de la Școala de subofiteri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie și divizionul 61 artilerie grea, nu­mărând în total puțin peste 1.800 de militari.
Ostașii români au ținut piept în mod eroic, timp de șapte zile unui inamic mult mai puternic, atât ca număr, cât și ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unități românești care i-au determinat pe inamici sa se retragă.

Recomandările redacției